СЕМ глобява БНТ с 3000 лева заради "средния пръст" на Кошлуков

Емил Кошлуков. сн: Архив/БГНЕС

Българската национална телевизия (БНТ) ще бъде глобена с 3000 лева от Съвета за електронни медии (СЕМ), заради показания в ефир среден пръст от Емил Кошлуков. "За" решението във вторник са гласували всички четирима присъствали на заседанието членове на СЕМ.

След връчването на наказателното постановление обществената медия има срок от седем дни, в които може да го обжалва в Софийския районен съд. Все още не е ясно дали БНТ ще стори това или не, тъй като медията е изпратила своите възражения в СЕМ преди глобата да бъде наложена.

Телевизията настоява, че от глобата няма нужда тъй като водещият на ″Още от деня″ Емил Кошлуков вече е наказан със ″забележка″. Другите аргументи на БНТ, с които е оспорена глобата, са, че Кошлуков още на следващия ден се е извинил за поведението си в ефир, а също така бил много афектиран заради протестите срещу телевизията.

Дали БНТ ще продължи да поддържа тази теза или ще плати глобата за поведението на програмния директор на БНТ 1, ще стане ясно след изтичане на законовите срокове.

До решението на СЕМ се стигна след като регулатортът извърши наблюдение вследствие на множество жалби за поведението на Кошлуков. После СЕМ състави акт, телевизията възрази на мотивите, но съветът подписа наказателно постановление.

Повод за неприличния жест на Кошлуков в ефир стана протест пред БНТ, на който се размахваха и рисунки със среден пръст. Недоволството пред обществената телевизия бе провокирано от начина, по който тя отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия.

Кошлуков потърси сметка за поведението на протестиращите от поканения в студиото Борислав Сандов от "Зелените" и на два пъти размаха среден пръст, онагледявайки въпроса си: "А този знак ще го има ли пак на протестите".

Впоследствие Кошлуков се извини за поведението си, като се оправда с афекта си от това, че протестиращите обиждали негови колеги.

Любопитен и показателен момент е, че бившият депутат от НДСВ, както и експрограмен директор на ТВ7, бе далеч по-сговорчив с Волен Сидеров, който обиди няколко пъти в ефир водещия на ″Вяра и общество″ по БНТ – Горан Благоев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?