СЕМ и Кирил Гоцев изненадващо "стоплиха" отношения

Бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев е станал технически консултант на Съвета за електронни медии (СЕМ) по програма на ФАР за регионален мониторинг. Това съобщи в понеделник БТА, цитирайки медийния регулатор.

Гоцев бе уволнен от поста генерален директор на БНТ именно от този състав на СЕМ и в момента се съди с медийния регулатор. Бившият генерален директор на държавната телевизия спечели на първа инстанция във Върховния административен съд (ВАС) делото срещу уволнението си. В началото на ноември СЕМ обяви, че ще обжалва решението и пред 5-членен състав на съда, но юристи коментираха скептично шансовете на медийния регулатор да спечели.

Междувременно телевизията има титулярен генерален директор - Уляна Пръмова, избрана след конкурс. Това бе втория опит на СЕМ, след първия му неуспех да наложи след Гоцев над 80-годишния инженер Емил Владков за шеф на БНТ.

Кирил Гоцев бе отстранен от държавната телевизия, макар и формално с други мотиви, заради сключения на тъмно договор между БНТ и руската рекламна агенция "Видео интернешънъл". Според проверка на Сметната палата, клаузи в договора биха могли да нанесат щети на държавната телевизия. Прокуратурата обаче доста бързо прекрати започналата проверка по случая, защото не открила данни за извършено престъпление.

Раздялата на Гоцев с БНТ бе съпътствана с поредица от скандали и обвинения между него и част от състава на медийния регулатор. Самото му отстраняване бе взето от СЕМ с 5 на 4 гласа и на практика "разцепи" състава на медийния регулатор. Според част от гласувалите в полза на бившия шеф на БНТ, аргументите за отстраняването на Кирил Гоцев - за системни и груби нарушения на Закона за радио и телевизия - не са издържани юридически и ще паднат в съда, както и стана на първата инстанция.

В решението си 3-членният състав на ВАС посочи, че липсват 3 системни нарушения по смисъла на закона в рамките на мандата на Гоцев като титуляр, както и че нарушенията, заради които е уволнен, не са дефинирани от СЕМ като "груби". Отделно магистратите откриха и административни нарушения в самата процедура по уволнението.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?