СЕМ, избирателната комисия и частни медии подписаха споразумение за референдума

Тристранно споразумение за националния референдум беше подписано в понеделник от Съвета за електронни медии, Централната избирателна комисия и доставчици на медийни услуги. Целта на споразумението е на доброволен принцип и чрез саморегулация частните медии по модела на обществените да дават гласност на различните гледни точки в дадена информационна или предизборна кампания безплатно.

Придържане към професионалните и етични стандарти на журналистиката и обективно и балансирано представяне на позициите - това се задължават търговските медии след подписването на днешното споразумение. Документът са парафирали още председателят на СЕМ Георги Лозанов, председателят на ЦИК Красимира Медарова и Атанас Генов от АБРО.

Законът за радиото и телевизията не задължава частните медии да бъдат балансирани в позициите си. "Това може да се случи само на принципа на саморегуларцията", обясни пред Mediapool председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. По думите му идеята на това първо по вида си споразумение е да обхване не само тази кампания, а и да бъде вид подготовка за предстоящите парламентарни избори. "Освен платеното съдържание в медиите е редно да има и чисто журналистическо отразяване на темите", обясни той, твърдейки, че повечето национални медии в общи линии спазвали този принцип.

"Доколкото следя кампанията, доста се обърквам от посланията, които излизат в тази кампания. Имам нужда от медийна помощ, за да мога да взема за себе си решение дали и как да гласувам. Има нужда от повече експертно говорене, включително и повече журналистическо говорене, а по-малко политическо, защото от политическото говорене решението на конкретния въпрос по-трудно намира мотивации", обясни Лозанов.

За полезността от референдума се изказа и председателят на ЦИК Красимира Медарова.

"Това е инструмент за пряко участие на гражданите и действително е много важно те да разберат какво всъщност представлява възможността да упражнят правата си чрез национален референдум. Нашето желание е информационно-разяснителната кампания да бъде по начин, по който гражданите да придобият по-достъпна информация за това какво се случва и в какво те участват", каза тя.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?