СЕМ: Медиите преминаха границата в отразяването на трагедията с Цвети Стоянова

СЕМ: Медиите преминаха границата в отразяването на трагедията с Цвети Стоянова

Информацията за здравословното състояние, на когото и да е, е лична и не трябва да оповестява и обсъжда публично в ефир.

Медиите преминаха границата на етичното поведение при отразяването на трагедията с гимнастичката Цветелина Стоянова, която е в критично състояние след падане от шестия етаж.

Тази теза разви в четвъртък пред БНР София Владимирова от Съвета за електронни медии (СЕМ).

„Дали има нужда от психическа помощ, или няма нужда от психическа помощ, намесата на родителите… стигна се включително до детайли за смъртта на нейната майка, за това нейната майка имала ли е психическо заболяване, което, моето лично усещане е, че е малко отвъд границата. Трябва да си даваме ясна сметка какво влияние оказваме върху обществото“, коментира членът на медийния регулатор.

По-рано тази седмица СЕМ оповести резултати от наблюдение на най-гледаните телевизионни програми в периода 30 март – 5 април, в което се констатира, че има сериозен превес на новините с негативен знак. Тогава медийните експерти изразиха безпокойството си, че това влияе върху аудиторията, а преекспонирането на едни и същи теми и събития лишава публиката от друга значима информация.

Тежкият инцидент с гимнастичката Цвети Стоянова веднага се превърна в централна тема за медиите, като особена активност проявиха телевизионните сутрешни блокове, които без колебание анализираха в ефир психическото състояние на националната ни състезателка от ансамбъла по художествена гимнастика. Стигна се включително и до догадки дали тя е чувствала вина за смъртта на майка ѝ преди десет години или дали не е могла да издържи на високите очаквания за представянето ѝ.

Ръководствата на федерацията по художествена гимнасика и спортното министерство в лицето на Илияна Раева и Красен Кралев пък дадоха многобройни интервюта, в които без притеснение разказаха как момичето е било в депресия през последните седмици и само е решило да не пътува с отбора за Европейското първенство в Израел.

Раева даде поредно интервю в четвъртък пред Нова телевизия, в което още веднъж отрече върху Цветелина да е оказван някакъв натиск.

„Дори смятам, че художествената гимнастика ѝ е помагала да се чувства по-добре. Безумни са обвиненията, че е била извадена от състава. Кой е този треньор и кое е това ръководство, които ще извадят 2 дни преди Европейско първенство основен състезател и ще сложат резерва, която няма никакъв опит и не е била на нито едно състезание. Иска се съвсем елементарна логическа мисъл - може ли да се направи това", заяви председателката на федерацията.

По думите ѝ приятелят на гимнастичката, нейната баба и брат ѝ също са били запознати със състоянието ѝ.

„И двамата са запознати с това, че тя беше в състояние, в което е по-разстроена и не желаеше да тренира. Тя не е била и притискана да участва в Рио. Тя каза, че иска да се откаже след Световната купа в София. След Световната купа в Испания поиска среща с мен и ми каза, че повече не иска да тренира. Имаше проведени разговори с нея да остане, но не и натиск“, каза още Раева.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?