СЕМ не е взимал решение за "Гласове"

Съветът за електронни медии (СЕМ) не е взимал решение във връзка с излъченото на 9 декември по БНТ предаване "Гласове". Вчера националната телевизия показа Акт номер 15-02-01 от 12 декември 2001 г. за установяване на административно нарушение, подписан от началника на отдел "Мониторинг" на СЕМ Стефан Стефанов.

Документът е приет и подписан от Ирина Величкова, юрисконсулт на БНТ. Това е акт, съставен от актосъставител, а не решение на СЕМ, обясни Георги Лозанов, член на медийния съвет. Решението е отложено за заседанието идния понеделник, каза Лозанов.

СЕМ беше сезиран с писмо от и. д. генерален директор на БНТ Кирил Гоцев , в което той моли за становище дали има нарушение на закона в предаването "Гласове", излъчено на 9 декември т. г., обясни пред БТА Мария Стефанова, член на СЕМ. По този повод трима от членовете на СЕМ - аз, Райчо Райков и Веселин Стойков, свикахме извънредно заседание вчера с първа и най-важна точка да се обсъди предаването, каза Стефанова.

Започнахме да обсъждаме предаването, вече имахме и становището на ръководителя на отдел "Мониторинг", където става ясно че има различни внушения, направени с помощта на най-разнородни средства, каза Стефанова. В СЕМ обсъждахме дали ще вземем становище за конкретното предаване или по принцип ще разглеждаме въпроса като поредица от предавания. Точно на средата на дискусията пристигна факсът от комисията по досиетата за лице от СЕМ, за което има документи за принадлежност към бившата Държавна сигурност, и трябваше спешно да решим с какво становище да излезем пред обществеността, каза Стефанова.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?