СЕМ: Недопустима е враждебната реч в медиите при отразяване на бежанските проблеми

Съветът за електронни медии (СЕМ) определи като недопустими отделните появи на враждебна реч в електронните медии при отразяването на проблемите с бежанците. Това се казва в декларация на медийния регулатор, приета на заседанието му във вторник.

"На своето редовно заседание на 5 ноември 2013 година СЕМ разгледа резултатите от фокусирано наблюдение на отразяването в електронните медии на приемането на бежанци в страната. На общия фон на бързото, разнопосочно и професионално информиране по темата в полза на зрителите и слушателите, се открояват отделни прояви на враждебна реч и използване на недопустими от законова и укорими от морална гледна точка квалификации като "канибали”, "сган”, "долнопробни примати” и др", се казва в декларацията.

"Това е повод СЕМ, освен да предприеме необходимите действия според правомощията си, и, позовавайки се на Препоръка R (97) 20 на Съвета на Европа, да припомни, че свободата на словото не включва изразяване на расистки възгледи или такива, които подбуждат към омраза, ксенофобия, антисемитизъм и други форми на нетърпимост. На практика това означава, че всяко мнение може да бъде изразено публично, но никое мнение не може да бъде изразено така, че да засяга нечие лично достойнство или етническата и религиозна принадлежност", продължава декларацията.

"СЕМ разбира, че враждебната реч обикновено не идва от представители на медията, а от техните събеседници, най-често политици, но отговорността по закон си остава на медията и водещите и репортерите са длъжни да направят необходимото, за да защитят засегнатите", продължава регулаторът.

От СЕМ напомнят, че друг немаловажен въпрос е, когато водещи в някои медии са политици. "Това формира специфичен конфликт на интереси и отваря територия за широк публичен дебат", казват от съвета.

Пример на депутат, който води предаване, е Магдалена Ташева от "Атака", която се изявява по партийната телевизия "Алфа". Ташева стана известна с откровено ксенофобската си риторика по отношение на бежанците.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?