СЕМ обяви конкурс за нов генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие процедура за организирането на конкурс за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), съобщиха от регулаторния орган във вторник.

Документите на кандидатите ще се приемат от 31 май до 1 юли. На 12, 13 и на 14 юли ще се състоят събеседванията с кандидатите. Публичната дискусия за развитието на БНТ като обществена медия ще е на 16 юни.

Всъщност, през юли новият генерален директор не от днешния , а от нов състав на СЕМ. Миналата сряда парламентът прие членовете на СЕМ да са петима, вместо както досега – девет и да нямат право на два последователни мандата, прие парламентът в сряда. Внесените по спешност от ГЕРБ поправки в Закона за радио и телевизия бяха подкрепени на първо четене от Синята коалиция и "Атака", но опозиционните БСП и ДПС ги обявиха за противоконституционни.

Мандатът на сегашния директор на телевизията Уляна Пръмова изтича през септември, но тя обяви, че ще се оттегли от поста преждевременно, ако наследникът ѝ бъде избран по-рано.

"Ако този директор бъде избран преди края на септември, а очевидно ще бъде така, аз няма да го държа навън на тротоара, а ще му отстъпя мястото си и ще прекратя предсрочно мандата си. Но само след като бъде избран нов генерален директор, нямам намерение да го правя нито утре, нито другата седмица", заяви Пръмова.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?