СЕМ обяви за прибързан старта на новата ТВ-2

Съветът за електронни медии (СЕМ) възприема като прибързан обявения старт на ефирното разпространение на телевизионната програма ТВ-2, съобщиха във вторник от медийния регулатор. Новата четвърта национална ефирна телевизия трябва да тръгне от 25 ноември, обявиха преди дни от медията. Тя дори започна рекламна кампания за стартирането си, като билбордовете ѝ с целуващи се Азис и половинката му Китаеца, разсъблечени до кръста, бяха свалени от кметската управа.

СЕМ обаче започва срещи с членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и с оператора ТВ-2 за изясняване на възможностите за излъчване на програмата в съответствие с действащото законодателство в областта на създаването на телевизионни програми и тяхното разпространение по наземен път.

Членове на СЕМ обясниха пред Mediapool, че това означава изчистване на нещата около програмния и далекосъобщителния лиценз на ТВ2. Новият канал използва програмния лиценз, който бе даден преди доста време на един от кандидатите в първия конкурс за частна национална телевизия и още 27 далекосъобщителни лиценза за регионални честоти в страната. Според запознати зад този проект отново седи рекламният бос Красимир Гергов, който е и партньор на News Corp. в бТВ.

Казусът е труден, затова трябва да се срещнем най-вече с представители на КРС, може да има несъответствия със закона, посочи член на СЕМ. По думите му, ако далекосъобщителният регулатор каже, че няма проблем с излъчването на телевизията, то това ще стане.

Във вторник СЕМ е поискал становище на дирекциите “Правни дейности” и “Лицензиране” за правомерността на излъчването на ТВ-2 в София, Варна и Пловдив. За тези честоти вече има обявени конкурси, за които ТВ-2 е кандидат. Становището ще бъде разгледано от съвета на 27 ноември.

На днешното си редовно заседание СЕМ е поискал становище от дирекциите и за правомерността на допускането на "Фокус-Нунти" до конкурсите за радио дейност в Айтос, Велинград, Самоков и Царево.

Споделяне

Още от България