СЕМ отложи избора на директор на БНТ за “по-стабилен обществен момент“

СЕМ отложи избора на директор на БНТ за “по-стабилен обществен момент“

Всичките петима членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) гласуваха "въздържал се" за обявяването на процедурата за избор на генерален директор на БНТ.

Процедурата предвиждаше конкурсът да започне от 1 декември, а самият избор да се състои на 31 януари догодина.

Членовете на СЕМ обаче го отложиха с мотива, че в момента темата е обект на политически спекулации и манипулации и го оставиха за “по-стабилен обществен момент“.

Мандатът на настоящия директор на БНТ Вяра Анкова изтече на 1 август 2016 г. За нея това е втори тригодишен мандат и по закон тя няма право на следващ.

В началото на юни парламентът промени Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) така, че генералните директори на обществените медии да могат да останат на поста си до избора на нови.

Това позволи на СЕМ да забави обявяването на конкурса за неопределено време, въпреки че преди това СЕМ приключи в срок конкурса за нов директор на БНР.

"Мисля, че тази прибързаност в момента не бива да бъде допускана. Не пледирам конкурсът да бъде отлаган във времето в никакъв случай, но пледирам това да става спокойно, с наши обсъждания и на редовни заседания", изложи първа аргументите си Розита Еленова. Като втори довод тя изтъкна, че декември е ваканционен месец и това би затруднило кандидатите да подготвят своите документи от различни институции в почивни и отпусни дни.

София Владимирова и Бетина Жотева се съгласиха, че декември би затруднил кандидатите. Жотева добави, че са започнали много тежки политически спекулации, откакто се е разбрало за обявяването на конкурса и определи това като нелепа и грозна манипулация.

“След 1 август, когато изтече мандатът на сегашния генерален директор на БНТ Вяра Анкова, когато и да решим да избираме нов, все ще сме закъснели и ще събуждаме подозрения, че ще го направим или под политическо влияние, или че се съобразяваме с политическия контекст“, коментира Иво Атанасов.

Председателят на СЕМ Мария Стоянова каза, че разбира и приема всички доводи на съветниците. Тя предложи процедурата да бъде стартирана в един по-устойчив и по-стабилен обществен момент.

Споделяне

Още по темата

Още от България