СЕМ пак констатира, че "Всяка неделя" нарушава закона

На днешното си заседание Съветът за електронни медии /СЕМ/ за трети пореден път даде "задължително указание" на БНТ да спазва закона за радио и телевизия и да не позволява на външния продуцент Кеворк Кеворкян да интервюира политици във "Всяка неделя". Този път надзорниците реагираха на участието на депутата от НДСВ Емил Кошлуков в рубриката "Гореща линия" на 2 март.

По закона за радио и телевизия, външните предавания в БНТ не могат да третират икономически и политически теми. Заради Кеворк Кеворкян, който редовно кани и интервюира политици, генералния директор Кирил Гоцев до момента е получил две "задължителни указания" от СЕМ, които оспорва в съда.

Независимо, че от тези указания не следват глоби за държавната телевизия поради празноти в закона, ако Гоцев натрупа три такива потвърдени и от съда нарушения, може да бъде уволнен от надзорния орган. Първото задължително указание на БНТ беше във връзка с участието на лидера на БСП Сергей Станишев във "Всяка неделя", вторият път беше заради интервюто с Владимир Жириновски.

СЕМ днес излезе и с решение за налагане на глоби на бургаската телевизия СКАТ, заради предаването "Скандално жълто". Според надзорниците въпросната рубрика е ругателна, тонът ѝ излиза извън приличието с недопустими гаври и публично саморазправа с граждани. Петте наказателни постановления срещу СКАТ подлежат на възражение от страна на оператора. Телевизията обаче има регионален ефир и може да ѝ бъде отнет лиценза, ако продължава да излъчва подобен род предавания, обясни пред mediapool.bg председателят на СЕМ Райчо Райков.

Медийните регулатори констатираха още, че телевизиите често маскират реклами зад спонсорски заставки. До две седмици СЕМ ще излезе със становище какво е допустимо в спонсорските надписи и какво над определени параметри е чиста реклама. Надзорниците имат намерение да разговарят по въпроса и с представители на БНТ, бТВ, Нова телевизия, МСАТ и други оператори с национално разпространение.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?