СЕМ поиска да регулира и интернет

"Опасните явления" са през онлайн медиите, смята София Владимирова

София Владимирова. Сн.: бТВ

Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да регулира и онлайн медиите, тъй като през тях минават "опасните явления", които не се наблюдават при традиционните средства за информация.

Тази теза защити председателят на СЕМ София Владимирова в четвъртък пред бТВ, ден след като бе преизбрана на поста за втори мандат.

"Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор. В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления да минават точно оттам", коментира тя.

Запитана дали това означава, че СЕМ прави заявка за разширяване на правомощията му в тази посока, Владимирова отвърна: "Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е "да". Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио и телевизионните оператори – има регулация."

Според нея "в интернет хората възприемат информацията като фастфууд", което е особено тревожно например по здравните теми.

"В традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация и език на омразата", обобщи председателят на СЕМ.

Владимирова цитира и анализ на съвета от ноември м.г., според който "най-вече през политическото говорене минава езикът на омразата".

"Моят апел към вашите гости е да си дават сметка за огромното влияние, което имат над аудиторията. Хората приемат този начин на говорене за нормален", добави тя с уточнението, че най-много негативни явления са отчитани в партийните телевизии, но в последно време се наблюдавало известно "обиране на говоренето".

От думите ѝ стана ясно още, че от БСП все още не са подали официално документи за регистрация на отдавна анонсирания от партията телевизионен канал.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?