СЕМ преизбра Вяра Анкова за генерален директор на БНТ

Четирима я подкрепиха за втори мандат, а Иво Атанасов гласува за Валерий Тодоров

Вяра Анкова

Съветът за електронни медии (СЕМ) преизбра за нов тригодишен мандат Вяра Анкова за генерален директор на Българската национална телевизия.

 

Тя беше избрана с гласовете на четирима от петимата членове на съвета - Георги Лозанов (председател), Анна Хаджиева, Анюта Асенова, Мария Стоянова.

 

Иво Атанасов подкрепи Валерий Тодоров.

 

Останалите претенденти за поста бяха Константин Каменаров, Радослав Главчев, Оли Груева и Красимир Ангелов.

 

Вяра Анкова бе избрана за първи път за генерален директор на държавната телевизия през юли 2010 година. През годините тя е била директор на дирекция "Информация", кореспондент на БНТ в Гърция и редактор и водещ на "По света и у нас".

 

Кандидатурата на Анкова за втори мандат бе подкрепена с внушителна подписка на журналисти и служители в Българската национална телевизия (БНТ).

 

В концепцията на Анкова е заложено профилирането на различни канали на обществената телевизия. Тя предвижда и приоритетно създаване на канал за култура, като се ползва фондът на БНТ. Другата идея е за канал БНТ+ с младежка насоченост, както и спортен канал на телевизията. По време на изслушването си в СЕМ Анкова обясни, че БНТ2 и каналът за култура ще бъдат приоритетни, а развитието им няма да налага увеличаване на щата.

 

Според концепцията на Анкова цялото съдържание на БНТ ще се качва в интернет и ще се търси обратна връзка със зрителите. За целта се предвижда и създаването на нов пост - телевизионен омбудсман, който ще търси мненията, препоръките и оплакванията на аудиторията.

 

Анкова предвижда също въвеждане на електронното управление, създаване на програмен център, който ще обедини всички дирекции, както и втори център, който ще отговаря за технологичните подходи и мултимедийно съдържание.

 

По думите на Анкова визията на БНТ ще бъде обновена, а за допълнителни средства медиата ще разчита на средства от ЕС и повече продуктово позициониране. Тези мерки се налагат заради свития бюджет на обществената телевизия.

 

Производството на сериали пък ще е основният начин в борбата за рейтинг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?