СЕМ проверява медиите, пуснали кадри с побоя на бебето от акушерката

Георги Лозанов

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще проведе специално заседание заради разпространените кадри в някои медии от видеонаблюдението в болница "Софиямед". В края на миналата седмица в редица национални ежедневници и сайтове изтекоха кадри от насилието, което акушерката Емилия Ковачева оказва върху новороденото.

Веднага след скандалното публикуване на кадрите неправителствените организации Асоциация на европейските журналисти – България и Националната мрежа за децата остро осъдиха поведението на тези медии. Те ги обвиниха в крайно неетично поведение, което само засилва мъката на роднините на пострадалото дете.

"Трябва да се прави разлика между сензация и информация с обществено значение при отразяването на събития", каза председателят на СЕМ Георги Лозанов, цитиран от агенция "Фокус". Той напомни, че медиите понякога трябва да проявяват и човещина.

"Журналистът в един момент влиза в човешки отношения с участниците около себе си. Журналистиката е хуманна професия, създадена да помага на хората, информирайки ги. Трябва да ги информираш така, че максимално да ги щадиш", каза Лозанов.

Според него информацията не трябва да се превръща в репресия върху аудиторията и близките.

"Има една граница (при отразяването на събития). Едно е, когато в обществен интерес се  покаже събитие , което е травматично като преживяване, тоест се дава обществено значима информация. Сензационно е, когато го показваш, само защото буди някаква емоционална реакция и интерес в аудиторията", каза шефът на СЕМ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?