СЕМ разделен за оставката на Гоцев

Членовете на медийния регулаторен орган са разделени в оценката си трябва ли да поискат оставката на генералния директор на БНТ заради скандалите около договора с руската фирма "Видео интернешънъл".

След като шефът на държавната телевизия в четвъртък за първи път се появи пред Съвета за електронни медии от избухването на скандала, и.д. председателят на СЕМ Райчо Райков и Маргарита Пешева обявиха, че Гоцев трябва да си подаде оставката. Други членове на съвета, сред които Мария Стефанова и Стефан Димитров обаче смятат, че в рекламния договор на БНТ с "Видео интернешънъл" няма нищо обезпокоително. Самият Гоцев няма намерение да подава оставка.

В същото време никой от СЕМ не пожела да отговаря на конкретни въпроси за договора, защото днес не са могли да се запознаят добре с документа и ще го правят тепърва. Повече от седмица след избухването на скандала Гоцев представи на СЕМ договора, копие от което бе заключено в сейфа на регулаторния орган.

Райков и Пешева категорични за оставката на Гоцев

Единственият изход от тъжната и нелепа ситуация в БНТ в момента е Кирил Гоцев да си подаде оставката, обяви почти патетично след продължилата близо три часа среща Райчо Райков. На нея присъстваше и Управителният съвет на телевизията. И.д. шефът на СЕМ заяви, че на следващото заседание ще предложи да се преразгледа мениджърския договор за управление на БНТ.

И Райков, и бившият председател на СЕМ Маргарита Пешева заявиха, че не са получили удовлетворителни отговори от Гоцев на въпросите, които са му задали - защо договорът е сключен тайно от Управителния съвет, защо без конкурс, защо не е потърсена и друга фирма?

СЕМ не може да става прикритие на факта, че БНТ се управлява като частна фирма, заяви Пешева. Според нея това, което се случва в БНТ, компрометира идеята за обществена телевизия и само по себе си е достатъчен мотив за прекратяване на мандата на Гоцев.

Според Райна Николова най-"смущаващото " в цялата ситуация е това, че по време на болничните си Гоцев не е упълномощил никого да управлява телевизията.

Ще си подам оставката в момента, в който се окаже, че договорът с "Видео интернешънъл" ощетява БНТ или нарушава някой закон, отговори задочно Гоцев.

Останалите членове на СЕМ обявиха, че ще изразят позицията си по оставката след като разгледат внимателно договора, подписан от БНТ с руската рекламна групировка "Видео интернешънъл" (ВИ) и след представяне на годишния отчет на телевизията.

Според Лилия Райчева има специализирани органи, които могат да преценят качествата на договора.

Спряганата за бъдещ шеф на СЕМ Мария Стефанова открито защити генералния директор на БНТ с думите, че не вижда нищо страшно в договора. Изглежда, всички от СЕМ са чули и разбрали по различен начин казаното от Кирил Гоцев на срещата, допълни тя.

Стефан Димитров също нарече "изсилване" искането на оставката на Гоцев.

Нито един от членовете на СЕМ не скри, че в момента има криза в отношенията между генералния директор на БНТ и Управителния съвет на държавната медиа.

Гоцев пратил договора на държавния финансов контрол

Договорът с "Видео интернешънъл" вече е предаден за становище на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а при поискване ще бъде предаден и на Сметната палата, обяви след срещата Кирил Гоцев. Той категорично отказа да покаже документа на медиите с мотива, че това е търговски договор.

В БНТ не може да се случи нищо нередно, защото държавната телевизия се проверява от всички възможни органи, успокои генералният директор и допълни: "БНТ е най-прозрачната електронна медиа в страната".

Шефът на БНТ отново заяви, че в договора с руската фирма няма нито една точка за ексклузивитет, въпреки противоположните изявления от страна на "Видео интернешънъл", които първи оповестиха наличието на споразумението.

На упреците, че документът не е минал през Управителния съвет на БНТ, преди да бъде сключен, Гоцев отговори с текст от Закона за радио и телевизия, според който само договорите за реклама на БНТ се одобряват от УС, а сключеният с ВИ бил за търговско представителство.

Пред медиите той обяви, че целта на договора с руската фирма е да се осигурят на БНТ възможности за приходи от реклама извън съществуващата в България организация на рекламни агенции, да се доведат рекламодатели, които не участват на пазара в България.

"С подобна фирма има сключен договор с румънската обществена телевизия за 3 години. В Румъния обществото е доста по-демократично. Говорим, че трябва да разтоварим държавния бюджет - именно това ще стане с този договор", бе следващият аргумент на Гоцев, който обяви, че "Видео интернешънъл" трябва да осигурят не по-малко от 10-процентов ръст на рекламите за БНТ годишно.

Гергов се закани да съди Гоцев

Генералният директор на БНТ потвърди вчерашните си изявления, че с натиск и заплахи е бил принуден да подпише подобен договор и с българската рекламна фирма "Пиеро 97", сред чиито собственици според медийни публикации се включва и Красимир Гергов.

Той отново повтори, че договорът с "Пиеро" бил в един екземпляр и не разполага с него, допълни твърденията си, че при подписването на документа в него е имало празни полета и дори не разбрал с коя фирма подписва, и отказа да съобщи къде е подписан - в сградата на БНТ или на друго място.

Без да споменава името на Гергов, Гоцев заяви, че договорът с руската фирма ВИ е нарушил интересите в България на много силни фирми в рекламния бранш и затова около него нарочно се създавал ажиотаж.

"Кой се притеснява най-много от това, че БНТ става определено по-добра и че не е онова, което очакваха другите да се случи - да стане една малка, слаба обществена телевизийка, както е в повечето европейски държави? Около този договор - с ВИ - става ясно кой има интерес, къде скърца вратата и чии пръсти са притиснати", заяви Гоцев.

В интервю за Дарик радио Красимир Гергов заяви, че ще се видят с Кирил Гоцев в съда. Гергов в момента бил в Щатите, където играел голф.

Той обяви изявленията на Гоцев, че е заплашван, за поредната лъжа на генералния директор на БНТ. "Той излъга всички възможни институции в България, които се занимават с медии, всички хора, които са му приятели в някаква степен до този момент, като ту казваше, че няма договор, ту казваше, че има договор, ту казваше, че е подписал, ту че не е подписал. Всички рекламни агенции бяха шокирани от презентацията на "Видео интернешънъл", целият рекламен пазар е в шок от това действие на БНТ, защото досега никога не е предлагано подобно нещо на нито една българска агенция", обяви Гергов.

Той отказа да коментира дали фирмата "Пиеро 97" е сключила договор с БНТ. "Никога не съм казвал, че е подписан договор с "Пиеро", това го твърди Кирил Гоцев", каза Гергов.

Името на фирмата бе обявено от членът на УС на БНТ Иван Такев пред медийната комисия вчера, в резултат на нотариална покана от "Пиеро 97" държавната телевизия да започне да изпълнява договора си с нея.

Коментарът на Гергов, че Гоцев се страхува за живота си, бе: "Като е казал такова нещо, сега ще се срещаме в съда с него. Не искам да коментирам приказките на един лъжец".

Красимир Гергов обяви за скандално, че държавната телевизия в България може да сключва тайно и с толкова много скандали договор, който дава изключително големи права на една руска фирма, регистрирала клон в България дни преди сключването.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: