СЕМ регистрира телевизията на БСП

Сн. БГНЕС

Съветът за електронни медии е одобрил регистрацията на Българска свободна телевизия, съобщи левицата във вторник. Документите бяха внесени от БСП в края на миналия месец.

"За" регистрацията на партийната телевизия са били председателят на регулатора София Владимирова от парламентарната квота на ГЕРБ, представителят на социалистите Иво Атанасов, влязлата от президентската квота на Росен Плевнелиев Бетина Жотева и Ивелина Димитрова, назначена от сегашния държавен глава Румен Радев).

Против е гласувала Розита Еленова от парламентарната квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки. Пред изданието "Капитал" тя обяснява, че не смята, че телевизията на БСП не се вписва в текста на член 5 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) за "независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса".

Законът изисква да няма външна намеса върху редакционния екип. Би трябвало партията да не се намесва като външен субект - какви са ни гаранциите, че няма да го прави", допълва Еленова. Тя обърна внимание, че ако политици започнат да стават водещи в телевизията на БСП, СЕМ ще бъде изправен пред проблемно съдържание.

"Избрахме името "Българска свободна телевизия", защото вярваме, че в нея ще бъде изразявано свободно мнението на хората, без страх, а истината и фактите да се представят такива, каквито са, без цензура", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при внасянето на документите на телевизията в СЕМ в края на септември.

За партийния канал през март БСП гласува отпускането на 2 млн. лв. от партийната субсидия като едногодишен бюджет. Парите за следващите периоди ще се решават година за година според интереса на зрителите и възможностите за разширяване на медийното и развлекателното съдържание.

В проекта, представен пред СЕМ, е посочено, че БСТВ има амбицията да започне да излъчва програмата си на 31 декември тази година, а в рамките на една година да привлече 20% от националната аудитория и да се конкурира с трите големи национални телевизии - "Нова тв", БНТ и бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?