СЕМ решава в сряда дали ще маха Гоцев

С 6 на 3 гласа Съветът за електронни медии (СЕМ) реши, че генералният директор на БНТ Кирил Гоцев не изпълнява концепцията си за управление и мениджърския договор.

В сряда съветът ще реши дали да започне процедура за прекратяване на мандата му. Ако това се случи и медийните надзорници прекратят договора с Гоцев, трябва да назначат изпълняващ длъжността генерален директор на БНР.

Това обяви говорителят на съвета Юлияна Тончева след повече от 4-часово закрито заседание на СЕМ. Тя добави, че въпреки мнението на две-трети от членовете на СЕМ, че Гоцев не изпълнява концепцията, е възможно на заседанието си в сряда надзорниците да решат, че няма да прекратят мандата му.

Против негативната оценка за Гоцев са гласували Стефан Димитров, Мария Стефанова и Юлияна Тончева. Изводът, че генералният директор на БНТ не изпълнява концепцията си, са подкрепили Райчо Райков, Маргарита Пешева, Тома Иванов, Марко Семов, Райна Николова и Лилия Райчева.

Пред Дарик радио Гоцев коментира решението на надзорниците с думите: "Не помня да съм правил концепция за две години. Концепцията ми е за три години, даже за някои от нещата вътре съм написал, че са за повече от 3 години".

Говорителят на СЕМ не съобщи мотивите на колегите си, според които Гоцев не изпълнява концепцията си за управление на БНТ. Те ще се обявят в сряда.

Днешното становище на СЕМ ще бъде предоставено на парламентарната медийна комисия, която започна обсъждане на случая "Гоцев" покрай скандала с договора между БНТ и руския медиа-шоп "Видео интернешънъл". Депутатите поискаха от СЕМ да им каже дали Гоцев изпълнява договора си за управление и концепцията, с която спечели конкурса за генерален директор на БНТ преди две години. Днешното отрицателно за Гоцев становище на надзорниците ще бъде предоставено на парламентарната комисия.

В сряда СЕМ ще започне да обсъжда аргументите "за" или "против" предсрочното прекратяване на договора за управление на БНТ с Гоцев. Тончева, която е сред оредяващите в СЕМ защитници на Гоцев, уточни, че в Закона за радио и телевизия няма текст, според който шефът на БНТ може да бъде махнат предсрочно заради неизпълнение на мениджърския договор.

Според нея имало както "безспорни пропуски", така и "положителни" неща в изпълнението на договора от Гоцев, затова категоричната негативна позиция към Гоцев била крайна.

С думите "Не мога да коментирам това" Тончева отказа мнение до каква степен договорът между БНТ и руската фирма Видео интернешънъл за рекламно търговско представителство е повлиял на днешното гласуване. Тя все пак не отрече, че това е един от основните аргументи срещу Гоцев.

Сметната палата вече излезе със становище, че договорът с ВИ крие рискове за БНТ, може да окаже неблагоприятно влияние върху бюджета на държавната телевизия и е незаконен, тъй като е сключен без санкцията на УС. Според Сметната палата поради този факт, договорът не поражда правни последици.

В становището на Сметната палата се казва, че приходите от реклама за БНТ през последните три години намаляват, а възнаграждението на руската фирма е по-голямо от предвиденото в договора увеличение на рекламните приходи за БНТ.

Противоположно обаче бе становището на подчинената на Милен Велчев Агенция за вътрешен държавен финансов контрол, според което договорът между БНТ и ВИ отговаря на законовите изисквания въпреки някои пропуски, за които финансовите контрольори са издали предписания.

Според финансовия контрол, този договор не е незаконосъобразен и подписването му е в правомощията на генералния директор на БНТ.

Заради становището на Сметната палата, шефът ѝ Георги Николов бе обвинен в сделка и подкупност от в. "Земя", издаван от бившия началник на 6-ти отдел в Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов.

Против договора между БНТ и руската фирма обаче се обявиха и парламентарната медийна комисия, и комисията срещу корупцията. Основният аргумент на депутатите от почти всички парламентарни сили бе, че контрактът е сключен зад гърба на Управителния съвет на телевизията и в него има клаузи, обвързващи БНТ с "Видео интернешънъл".

Прокуратурата все още не се е произнесла.

Бившият шеф на СЕМ Маргарита Пешева първа излезе с искане СЕМ да открие процедура по предсрочно прекратяване на мандата на Гоцев заради грубо нарушаване на мениджърския договор (визираше се игнорирането на УС на БНТ при подписването с Видео интернешънъл), непрозрачност и криминализиране на управлението, рязко спадане на рекламните приходи и компрометиране на идеята за обществена медиа. При първото гласуване на предложението, то бе отхвърлено с 5 на 4 гласа. В полза на Гоцев тогава гласуваха Райна Николова, Лилия Райчева, Юлияна Тончева, Стефан Димитров и Мария Стефанова.

На днешното заседание Николова и Райчева минаха на страната на проф. Марко Семов, Райчо Райков, Маргарита Пешева и Тома Иванов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: