СЕМ с назидателно съобщение за неразгледаната оставка на Георги Лозанов

СЕМ с назидателно съобщение за неразгледаната оставка на Георги Лозанов

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе със съобщение по случай отложеното гласуване на оставката на председателя му Георги Лозанов. Повторното отлагане на освобождаването на Лозанов стана на последното заседание на регулатора на 8 март, въпреки че имаше спор дали изобщо трябва да има гласуване или заявлението е достатъчно за прекратяване на мандата.

По същество самата оставка на председателя не се коментира в съобщението на регулатора от понеделник. Но в него се казва: "Във връзка със създалия се обществен интерес към работата на регулатора, членовете на Съвета за електронни медии заявяваме, че в изпълнение на своите задължения се ръководим единствено и само от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ".

От съобщението на СЕМ обаче излиза, че с оставката си Лозанов е отказал да гласува за предоставяне на административна услуга на медия, чиито документи са наред. Внушението е, че останалите членове на СЕМ може и да имат лични пристрастия, но се водят от Закона за радиото и телевизията, а не от убеждения.

В края на февруари Георги Лозанов хвърли оставка заради регистрацията на телевизия "Пик", свързана с едноименния сайт. В мотивите си за напускането самият Лозанов обясни, че по документи и по закон няма основание "Пик броудкастинг" АД да не получи регистрация. Но самият той не иска да даде гласа си и затова изходът е да напусне регулатора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?