СЕМ се скара за многократното показване на шокиращите кадри от побоя над Енимехмедов

"Във връзка с отразяването на опита за покушение срещу председателя на ДПС, г-н Ахмед Доган, СЕМ обръща внимание на телевизиите, че извън новинарските им емисии е необходимо аутидорията да бъде предупреждавана за кадри с насилие или други сцени, неподходящи за деца и по-чувствителни зрители. Придържане към подобен стандарт експертите на СЕМ са регистрирали само в програмата на БНТ".

Това се казва в съобщение от Съвета за електронни медии (СЕМ), разпространено във вторник. Чрез него от регулатора показват, че са се сетили най-сетне да реагират на многократното повторение по телевизионните канали на кадрите с насилие над младежа, скочил с газов пистолет срещу лидера на ДПС на конференцията на партията в събота. Тогава делегати и гости на конференцията пребиха младежа, след като той бе съборен на земята и обезоръжен. Тази заснета от камерите на телевизиите шокиращата сцена бе въртяна много пъти, без необходимия надпис, че съдържа насилие.

На заседанието си днес (22 януари), СЕМ обсъди мониторингов доклад на специализираната администрация и многобройните жалби от граждани, се казва още в съобщението.

След което се заявява: "В доклада се откроява проявеният от медиите професионален рефлекс и търсенето на различни гледни точки. Експертите констатират обаче визуално преекспониране на събитието, което носи риск от изместване на анализа за причините и следствията от него към сензационността в показването му".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?