СЕМ ще бъде подменен, ДПС може да сезира КС

Депутатите в медийната комисия от ГЕРБ, "Атака” и Синята коалиция дадоха картбланш за подмяна в състава на Съвета за електронни медии (СЕМ), който ще бъде съкратен от 9 на 5 души. На извънредно заседание в четвъртък те одобриха внесените предишния ден от ГЕРБ промени в Закона за радио и телевизия. С тях се въвежда изискването членовете на СЕМ да не могат да бъдат избирани два последователни мандата.

БСП и ДПС отхвърлиха поправките, защото с тях "управляващите целят да вкарат само свои хора” в регулаторния орган.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан дори се закани да сезират Конституционния съд. "Ще отправим питане към КС възможно ли е всяко следващо мнозинство по измислени критерии да прекратява мандата на членове на органи, избрани от предишно Народно събрание”, заяви той.

Местан предупреди, че промените в СЕМ, както и приетите по -рано в КРС, "поставят въпроса за функционирането на основни принципи на демокрацията”.

"Целта ви в момента е да прекратите мандата на вече избрани членове на регулаторни органи и най-вече да елиминирате неудобните”, коментира той

С изискването членовете на СЕМ да не могат да бъдат избирани два последователни мандата, сега ще отпаднат Маргарита Пешева и Мария Стефанова от парламентарната квота и Милен Вълков и Бойчо Кулински, назначени от президента.

Остава избраният в началото на април председател на СЕМ Георги Лозанов.

Местан припомни, че целта на законодателните норми, свързани с регулаторни органи, е мандатът им да не съвпада с това на управляващото в момента мнозинство.

"Създавате прецедент, който ще бъде повтарян от всяко следващо мнозинство”, предупреди той и предложи на ГЕРБ да приемат принципа на постепенно отпадане на членове на СЕМ, които трябва да напуснат след ротация.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обаче каза, че така ще се получи дисбаланс.

"Атака” и ГЕРБ освен това припомниха, че предишното управление, в което ДПС участваше, също "назначаваше само свои хора” в подобни органи.

"Грешката на предишни управляващи не се поправя с друга грешка сега”, отговори Местан. Той допълни, че по тяхно време на никой член на регулаторен орган не е прекратяван предсрочно мандатът.

ГЕРБ завиха, че запазват принципа на съотношение между парламентарната и президентската квота – занапред трима представители на СЕМ ще се избират от НС и двама от президента. Комисията отхвърли "принципното предложение" на Михаил Михайлов от СДС да няма президентска квота в СЕМ, а само парламентарна с участието на опозицията.

На аргумента, че не може 9 души да са членове на СЕМ в малка България, а в 60- милионна Франция пак да са толкова, депутатът от БСП Антон Кутев отвърна: "Предлагам в България СЕМ да се състои само от един човек и той да е Бойко Борисов”.

Колегата му Петър Курумбашев пък шеговито коментира, че след като промените се приемат в Световния ден на балета (припомнено от депутат от ГЕРБ) , то "този законопроект представлява един добре изпълнен пирует”.

Основен мотив на управляващите за предлаганите промени в ЗРТ е, че в условия на икономическа криза трябва да се пести, а с редуцирането на СЕМ ще бъдат спестени 110 хил. лв.

Преди заседанието обаче от БСП припомниха, че мотивът на ГЕРБ за бърза промяна в регулатора е предстоящият избор на нов директор на БНР.

Управляващите определят играчите на пазара след цифровизацията

"Това правителство ни върна 21 години назад по отношение на свободата на словото и демократичните механизми в държавата. Никоя политическа власт досега не се е опитвала да налага въздействие върху независими регулаторни органи", заяви на брифинг в парламента секретарят на БСП Антон Кутев.

Той изтъкна, че с назначаването на свои хора в СЕМ и КРС управляващите ще наложат "кои медии да бъдат качени на мултиплексите след цифровизацията им", която трябва да завърши до 2012 г.

"КРС и СЕМ ще определят кои медии да бъдат качени на тези мултиплекси. Финансовият залог за оживяването на електронните медии е огромен", допълни Кутев.

По думите му ползите за "политически контрол" над двата регулаторни органа са "безспорни".

"Залогът е огромен и ако подчиним политически двата органа, а това се случва в момента, политически ще се казва кои ще са медиите, които в близките 20 години ще владеят медийното пространство”, допълни Кутев.

Той и колегата му Петър Курумбашев коментираха отказа на на БНТ и БНР да излъчат клип за предстоящия протест на БСП по случай 1 май.

От БНТ посочиха, че в заявения от левицата клип "се съдържат кадри, за които недвусмислено може да се прави извод, че авторските права принадлежат на пресцентъра на МВР, тъй като съдържат неговото лого″. БНТ припомни, че няма право да излъчва материали с неиязснени права и че вече е била санкционирана от СЕМ за аналогичен случай по време на предизборната кампания.

БНР отказват да излъчат клипа, защото не отговаря на изискванията за търговско съобщение

Курумбашев обясни, че в клипа се посочва как САЩ, Франция и Германия се борят с кризата и са използвани кадри от арести на МВР.        

Според него е недопустимо след като тези кадри са били излъчени многократно по всички възможни медии и стоят свободно в интернет, да се отказва да бъдат излъчени отново в клип, който е класическа политическа реклама и може да бъде платен по тарифите на БНТ и БНР. 

На въпрос защо не се обърнат към другите медии за излъчване на клипа, секретарят на БСП Антон Кутев посочи, че основният проблем е цената за излъчване. 

Според Кутев това поведение на двете държавни медии "е само част от нещо, което, за съжаление на всички, ще ни се наложи да преживеем в скоро време".

"Първоначално беше виновен Сергей Станишев, после виновни станаха министрите, след това докторите, сега – хората, които взимат болнични. Не си мислете, че някой в държавата ще остане невиновен. За провала на тази власт ще сме виновни всички ние”, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България