СЕМ ще глобява медиите при рекламиране на алкохол

Съветът за електронни медии ще следи и санкционира нарушителите на приетата в закона за здравето забрана за електронните медии да рекламират алкохол. Депутатите решиха казуса с органа, който ще налага санкции, но не гласуваха текст, с който да се отложи влизането в сила на забраната до 2006-а и дори до 2007 година, както поискаха нововремци и шефката на медийната комисия Милена Милотинова.

Йеховисти без право да откажат кръвопреливане

Депутатите добавиха текст в закона, който дава право на шефа на болницата или поликлиника при опасност за живота на пациента да наложи животоспасяващо лечение, въпреки отказа на родител или настойник. По този начин депутатите се застраховаха срещу случаи за отказ от кръвопреливане на дете, чийто родители са от "Свидетели на Йехова" .

С текстове в здравния закон депутатите забраниха пряката реклама на спиртни напитки по радио и телевизията, а непряката е позволена след 22 часа. Директната реклама на твърд алкохол, без бирата и виното, е забранена и в печатните медии и по билбордовете.

До извънредно заседание на здравната комисия във вторник се стигна след като първоначално депутатите приеха така закона, че трябваше ХЕИ да следи за нарушаване на рестрикциите от електронните медии, които обаче са под контрола на СЕМ.

Зам. шефът на ПГ на НДСВ Валери Цеков посочи, че залата е приела текст от закона, който съдържа сериозно противоречие, защото ХЕИ няма техническа възможност да осъществява мониторинг на електронните медии, който се извършва от регулаторния орган СЕМ. "Рискуваме забраната да стане пожелателна, ако не премахнем този парадокс", предупреди Цеков. Той се позова на становище на правната дирекция на Народното събрание. Здравната комисия обаче реши ХЕИ да следи печатните медии и билбордовете, защото СЕМ отговаря само за радио и телевизионните оператори.

Освен, че изчистиха проблема с органите, които ще налагат глоби, депутатите увеличиха и размера на санкциите. Който погази забраната ще бъде глобява между 500 и 5000 лева за първо нарушение, а по гласувания при първоначалния вариант глобите бяха до 1500 лева. При второ нарушение санкцията се завишава от до 5000 лева - на до 10 000 лева.

До гласуване на отлагане с една или две години на забраната за реклама не се стигна на заседанието във вторник. Шефът на здравната комисия д-р Атанас Щерев, който е против този толеранс, се оправда, че никой писмено не бил внесъл подобно предложение. Щерев се противопостави миналия четвъртък и по негово предложение текстът за отсрочка не бе гласуван и в пленарна зала. Най-рано следващата седмица законът отново ще влезе в зала.

За отлагане на алкохолната забрана настояха нововремци. Юлияна Дончева се мотивира, че трябва да се даде достатъчно време на телевизиите, за да планират рекламните си бюджети. Тя подчерта, че рестрикциите се въвеждат заради изискванията на европейското законодателство и това позволява влизането им в сила да се отложат до 2007 г., когато България ще стане член на ЕС.

Шефката на медийната комисия Милена Милотинова също подкрепи тази идея.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?