СЕМ ще се съветва с УС на БНТ за и.д. шефа на телевизията

Съветът за електронни медии ще покани членовете на УС на БНТ, за да реши кой да изпълнява длъжността генерален директор до избора на титулярен наследник на подалия оставка проф. Емил Владков.

Владков подаде оставката си в СЕМ във вторник. Посочените от него мотиви са трудности във въвеждането на новата структура, неразбирателство с управителния съвет и здравословни проблеми. УС на БНТ не прие преструктурирането на телевизията, с което трябваше да се ограничи независимостта на новинарите и не позволи на Владков безпроблемно да прокара договор за доставка на техника, който е в прокуратурата.

Оставката на проф. Владков бе определена като "достойна постъпка" от председателя на СЕМ Райчо Райков. Пред Дарик радио той каза, че не е убеден, че проф. Емил Владков не е бил подходящият избор за генерален директор на БНТ. Самият Райков обаче не смята да подаде оставка заедно с колегите, си назначили неудачния кандидат и предизвикали поредната криза в БНТ.

Тези оставки бяха поискани във вторник с декларация на контактната група в БНТ, излъчена от Общото събрание след назначаването на 75-годишния професор. Мария Стефанова от СЕМ също призова колегите си, подкрепили Владков, да напуснат. Райков обаче коментира, че този апел цели да разтури регулаторния орган.

"СЕМ няма да векува, но не е безконтролен орган", коментира още той. Като несериозен Райков определи въпроса за това дали се чувства горд от избора на проф. Владков.

Маргарита Пешева заяви по-късно също, че никога не би си подала оставката. Моята оставка може да бъде поискана само от българския парламент, който ме е избрал с 211 гласа, добави тя.

Райков заяви още, че няма вариант бившият директор на БНТ Кирил Гоцев да бъде възстановен от съда на поста си, след като "вчера настоящият шеф на БНТ Емил Владков подаде оставка". Първото дело на Гоцев във ВАС срещу СЕМ бе отложено за есента заради нередовна призовка и "внезапно заболяване" на самия Райков.

По закон СЕМ следва да приеме или да не приеме оставката на Емил Владков. Ако оставката се приеме, съветът ще избере временно изпълняващ длъжността за три месеца, след което ще обяви нов конкурс за генерален директор на БНТ.

За и.д. директор журналистите от БНТ предлагат професионалисти като Борислав Героинтев, който заемаше поста до идването на Владков, Бойка Бойнузова или бившия шеф на новините Симеон Василев, който Владков махна от БНТ.

Маргарита Пешева обяви, че тя лично би се съобразила с поисканото вчера от контактната група в БНТ. Геронтиев и Бойнузова са достатъчно сполучливи кандидатури за изпълняващ длъжността, каза Пешева.

Геронтиев вече беше и.д. директор след отстраняването на Кирил Гоцев.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?