СЕМ ще следи два месеца има ли плурализъм в БНТ

Журналисти, художници и музиканти се обявиха в подкрепа на "Денят започва с култура"

София Владимирова, председател на СЕМ

Съветът за електронни медии ще направи наблюдение на плурализма в програмите на БНТ. Решението е било взето на заседание във вторник, а предложението е направено от председателя на съвета София Владимирова.

На това заседание СЕМ трябваше да изслуша тригодишната програма за развитие на националната телевизия, обещана в концепцията на Константин Каменаров по време на конкурса за шеф на БНТ.

След края на тази рутинна точка от дневния ред СЕМ обсъдил с Управителния съвет на БНТ казуса с предаването "Денят започва с култура".

"Ние не можем да се месим в програмата на телевизията - както на националната, така и на нито една друга. По тази причина единственото, което можем да направим, е мониторинг", обясни Владимирова пред Mediapool.

Ще бъде наблюдавана цялата програма на БНТ един месец назад и един месец напред спрямо днешна дата. "Целта ще бъде да имаме някакви обективни данни за това спазва ли се плурализмът и многообразието на гледните точки от обществения оператор, което е тяхно основно задължение, а наше е да го следим", коментира Владимирова.

Тя уточни, че Съветът за електронни медии така или иначе прави мониторинг, но този ще бъде "по-задълбочен и подробен".

Пред Mediapool тя уточни още, че до момента в СЕМ няма постъпила жалба или сигнал от екипа на предаването "Денят започва с култура". В понеделник гражданин е подал нещо между "сигнал и заявление", че се солидаризира с декларацията на предаването.

Пред СЕМ генералният директор на БНТ Константин Каменаров е заяви, че става въпрос за комуникационен проблем между програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков и екипа на предаването.

От думите му стана ясно, че в  петък, 19 януари, когато скандалът назрял, той разговарял над 2 часа с екипа на "Денят започва с култура". Вместо това да потуши напрежението, историята се разчула и гръмнаол публичният скандал.

Това е едно от нещата, които оставили горчив вкус у Каменаров. Според него скандалът е "семеен" и не бивало да става достояние на публиката.

"Така или иначе, колегите поискаха гаранции с декларацията си и ги получиха", каза Каменаров. Той подчерта, че подкрепя с две ръце позицията на новинарите в БНТ.

"Всичко е добре, поне към момента. Може би трябва да ви съобщя известен комуникационен проблем, но не са фатални нещата, няма да променят хода на историята. БНТ е по-голяма от нас и не можем да си позволим да сме непрофесионалисти", каза Каменаров.

Междувременно Съюзът на художниците, "Музикаутор", Асоциацията на европейските журналисти и Съюзът на българските журналисти изразиха подкрепа за предаването "Денят започва с култура" по БНТ, след като екипът му обяви, че е обект на натиск от страна на програмния директор Емил Кошлуков.

В последните дни сме свидетели на тревожни сигнали в пресата, свързани със съдбата и бъдещето на едно уважавано от нас предаване, знаково за Българската национална телевизия. В тази връзка ръководството на Съюза на българските художници (СБХ) се обявява в подкрепа на екипа, концепцията и мисията на "Денят започва с култура". Предаването е уникално по рода си в телевизионния ефир на нашата страна и в дълбочина отразява явленията, процесите и тенденциите във всички сфери на изкуствата и културата. Широкият му фокус обхваща ключови събития от национално и международно значение, но наред с това популяризира прояви с по-камерен или регионален характер, експериментални форми и артистични дебюти", заявяват от Съюза на художниците (СБХ) и отправят призив и други творчески съюзи и организации да подкрепят предаването.

Съюзът на българските журналисти призовава генералния директор на БНТ Константин Каменаров да защити свободата на словото и плурализма на мненията, а Съветът за електронни медии (СЕМ) да се произнесе по реда на Закона за радиото и телевизията.

Организацията за колективно управление на права "Музикаутор", която има съвместна рубрика с предаването, посветена на авторското право, също изразиха подкрепа. Като организация, представляваща близо 3000 български творци, "Музикаутор" изразява подкрепата си към мисията на "Денят започва с култура".

"За нас е от ключово значение в България да има ефир, чрез който да бъдат промотирани идеите и ценностите на културните и обществените ни дейци. Мисията, заради която съществува предаването, обаче е важна не само за културата, а за цялото общество. Запазването на този остров в националния ни ефир гарантира, че българските ценности няма да се размият в комерсиалното, а напротив – че "Денят започва с култура" ще продължи да показва достиженията и истинските проблеми пред българската култура, независимо колко са популярни те за обществото", се казва в позицията на „Музикаутор“.

Понеделник, 22 януари, бе драматичен ден за БНТ. Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ 1, журналисти от телевизията надигнаха глас за опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" обяви в ефир декларация за оказвания натиск върху предаването, след което журналисти и граждани се събраха на протест с искане за оставката на Кошлуков.

Малко по-късно пък с позиция излезе и продуцентският съвет на дирекция "Информация" в телевизията. В нея се казва, че освен рейтингът в обществената медия има значение и доверието. "Тук досега БНТ водеше", пишат многозначително продуцентите на новините. И настояват за "ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени".

Както стана ясно, бившият депутат от "Новото време" Емил Кошлуков, чиято кариера в управлението на медии минава през фалиралите тв канали ТВ 7 и Нюз 7 (финансирани от КТБ), както и в партийния тв канал на "Атака" – "Алфа", е решил да се справи с по-независимите гласове в БНТ, като ползва претекста, че иска да повиши рейтинга. Така например на "Денят започва с култура" било препоръчано да се преориентира към лайфстайл тематика.

В реакция на журналистическите брожения Кошлуков заяви пред БНР, че от "Денят започва с култура" трябва да представят доказателства, че ги е подложил на натиск.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров, който назначи Кошлуков на поста, се опита да омаловажи конфликта в телевизията като комуникационен.

"Няма да навлизам в детайли, защото никого не мога да задължа да харесва някой друг", посочи Каменаров и уточни, че според него нито едната, нито другата страна е нарушила журналистическата етика или Закона за радио и телевизия.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?