СЕМ скастри "Нова телевизия", че излъчва "Big brother" незаконно и по кабел

Съветът за електронни медии (СЕМ) е констатирал, че шоуто "Big brother" по "Нова телевизия" се излъчва и от кабелния оператор "CableTEL" без да е получило регистрация за отделна програма.

Шоуто нарушава основополагащи принципи на телевизионната дейност като защитата на личната неприкосновеност, недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между граждани, и недопускане на предавания, които противоречат на добрите нрави, обяви Райна Николова от СЕМ пред БТА.

Съветът е информирал КРС, че "Нова тв" излъчва по кабел шоуто, без да е получила необходимата законова регистрация. По-късно в СЕМ са постъпили документи с искане от страна на "Нова тв" да регистрира кабелно отделна програма. СЕМ не възразява срещу лицензираното излъчване на играта по "Нова тв", а по отношение на искането да се излъчва по отделен кабелен оператор преди да е поискана необходимата регистрация.

КРС трябва да констатира, че по кабелен път се излъчва нещо, което още не е получило регистрация от СЕМ. Николова е предложила по случая да бъде информирана и прокуратурата.

От 17 септември "Big brother" се излъчва 100 процента на живо, 24 часа на ден от кабелния оператор "CableTEL". След преговори с конкурсен характер "CableTEL" създаде 24-часов канал "Big Brother Channеl", който е част от основния пакет програми и безплатен за всички абонати, каза за БТА Димитър Радев, директор "Маркетинг и продажби" на "CableTEL".

СЕМ обаче препоръчва на "Нова телевизия" предаването да се реализира и разпространява в съответствие с разпоредбите на Закона за радио и телевизия и Европейската конвенция за трансгранична телевизия.

В други страни към шоуто са предприемани доста драстични за българските разбирания мерки, които обаче са привели играта в съответствие така,че да не нарушава съответния медиен закон, каза Николова.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?