СЕМ служи на корпоративни и политически интереси, не на обществото

Медийният регулаторен орган служи не на интересите на обществото, а на политически и корпоративни интереси, обвини българският Хелзинкски комитет. Съветът за електронни медии (СЕМ) окончателно престана да бъде близо до журналистите, заяви Юлияна Методиева от Хелзинкския комитет.

Според юристите на комитета, генералният директор на БНТ Кирил Гоцев е бил уволнен неоснователно и неговия случай може да стигне до съда за правата на човека в Страсбург.

Като необосновани решения на СЕМ Методиева посочи и спирането на телевизия Ден, както и хаосът в БТА от миналата година, с който съветът не можа да се справи.

СЕМ остава лоялен на онези, които го назначават, на корпоративни групи, на хора, които управляват задкулисно БНТ. Медийните регулатори станаха орган, който на практика произвежда само деструкция, заяви още Методиева, цитирана от БНР.

Като изключения тя посочи бившият член на СЕМ Георги Лозанов и настоящата надзорничка Райна Николова, която оповести юридическите си мотиви да не подкрепи уволнението на Гоцев. Останалите, по думите на Методиева, играят по свои правила, които не са регламентирани в закона за радио и телевизия.

Бившият член на Управителния съвет на БНТ Зелма Алмалех определи като парадокс факта, че СЕМ не уволни Гоцев заради сключения зад гърба на УС договор с руската фирма "Видео интернешънъл", а по други причини. Нещата са принципни и не става въпрос за симпатия или антипатия, заяви Алмалех пред Дарик радио. Тя сравни уволнението на Гоцев с това на Лили Попова, по чието време Алмалех бе в УС на държавната телевизия и заяви, че и в този случай нещата не са изпипани юридически. Попова успя да осъди СЕМ за уволнението си, но мандатът ѝ вече бе изтекъл.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?