СЕМ смъмри бТВ за "Шоуто на Слави"

СЕМ смъмри бТВ за "Шоуто на Слави"

Съветът за електронни медии (СЕМ) смъмри изпълнителния директор на бТВ Павел Станчев и юриста на телевизията заради изданието на "Шоуто на Слави" от 6 юни, когато един от сценаристите скъса в ефир снимка на държавния глава.

От разпространеното в сряда съобщение на медийния регулатор се разбира, че срещата е била "във връзка с повишения обществен интерес".

Регулаторът "категорично заяви, че острата критика има своето естествено място в съдържанието на доставчиците на медийни услуги в България, но тя не може да нарушава други, защитени права. СЕМ подчерта още, че спазването на морално-етичните ценности е също толкова важно, както и спазването на закона".

От бТВ са подчертали, че медията дава право на изразяване на лично мнение като неразривна част от политиката ѝ за плурализъм и изразяване на всички гледни точки, доколкото те не нарушават действащото законодателство. Тази позиция се покрива с официалното становище на телевизията, в което тя се разграничи от показното късане на снимката на държавния глава, но не го осъди.

СЕМ са припомнили и че е важно при изразяването на лично мнение да се търси баланс между конституционното право на това и ценности като правото на лично достойнство, чест и добро име.

Поведението на сценариста Филип Станев, който скъса снимката пред безучастния поглед на водещия Слави Трифонов, предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

"Не мисля и че съм сторил нещо, за което трябва да се съжалява", коментира самият Станев пред БНР в сряда.

Повод за скъсването на снимката в ефир бе питането на Плевнелиев до Конституционния съд дали са допустими за референдум три от въпросите на инициираното от "Шоуто на Слави" допитване. По този повод Станев каза, че "КС ще постъпи по един начин, по който му повелява законът, сериозната юридическа кариера и позиция на всеки юрист в този съд".

"Дълбоко се надявам, че те ще гледат това дело професионално, обективно, безпристрастно, без да се съобразяват с това от коя квота са – дали са представители на президентската, парламентарната или на съдийската такава. Не мисля, че тези три въпроси ще обезсмислят референдума. Аз мисля, че българският народ трябва да бъде питан и да казва своята воля, воля на върховен суверен. Ако тези три въпроса бъдат обявени за противоконституционни от КС, отговорността за това ще бъде на самия съд", каза сценаристът.

Въпросите, отнесени към КС, са свързани с електронното гласуване, намаляване на броя на депутатите и за пряк избор на полицейски ръководители. КС трябва да се произнесе дали те са от компетенциите на Велико Народно събрание, каквото е мнението на голяма част от депутатите.

Споделяне

Още от България