Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

СЕМ спря телевизия "Ден", съюзът на журналистите протестира

0 коментара

С 6 на 3 гласа Съветът за електронни медии спря телевизия "Ден", заличавайки регистрацията на нейния оператор "Юниън телевижън" АД.

Прилагането на най-драстичната санкция в Закона за радио и телевизия - спиране на медия, регулаторният орган направи без обществен дебат, избирайки кратката процедура.

Телевизия "Ден" бе спряна на извънредно заседание на СЕМ. Трима от членовете на регулатора - Георги Лозанов, Стефан Димитров и Юлияна Тончева, се въздържаха да подкрепят това решение. Останалите шестима го гласуваха.

Според официалното съобщение, решението е взето заради системни нарушения на принципите за осъществяване на радио и телевизионна дейност в Закона за радио и телевизия /ЗРТ/, според който операторите не следва да допускат създаване и разпространяване на програми, "внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост".

Поводът за решението е предаването "От телефон до микрофон" на телевизията, което според СЕМ излъчва информации, внушаващи етническа нетърпимост между гражданите. Медийният регулатор е сезиран от областният съвет на ДПС в Търговище, потвърди зам.председателя на партията Емел Етем пред столични медии. По думите ѝ, ДПС е предприело мярката, тъй като предаването нарушавало конституцията.

Днешното решение бе предшествано от наложена максимална глоба за телевизията от 15 000 лева преди седмица. Съветът е направил мониторинг на десет издания на предаването "От телефон до микрофон", чийто водещ е немският гражданин Ник Щайн. В началото на октомври председателят на СЕМ Райчо Рйков е изпратил писмо до телевизия "Ден", с което иска писмени обяснения заради констатирани системни нарушения. В отговор, подписан от шефката на медиата Денка Иванова, телевизията не приема, че предаването внушава етническа нетърпимост.

Медиите вече напомниха, че Райчо Райков - говорител на кабинета Беров, избран с мандат на ДПС - е известен с близките си отношения с движението на Доган. След изтичането на мандата на Маргарита Пешева, той бе избран за следващия председател на СЕМ с личната протекция на Доган.

Въобще не се учудвам, че СЕМ толкова бързо наложи най-тежкото наказание, защото тези, които гласуваха, изпълняват поръчка, коментира главният редактор на "Ден" Бойко Станкушев, цитиран от БТА. По думите му съотношението гласували-въздържали се изразява съотношението между страха и съвестта в СЕМ. Станкушев съобщи, че решението ще бъде обжалвано във Върховния административен съд.

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) излезе с официално становище против днешното решение на медийния регулатор. От СБЖ недоумяват как отделно предаване може да стане причина за отнемането на целия лиценз на една медиа.

Спирането на медиа е драстична мярка, която се нуждае от аргументация пред журналистическата гилдия и българската общественост, пише в декларацията на СБЖ.

След днешното си извънредно заседание медийният регулатор разпространи декларация, в която се казва, че една от основните задачи на българските електронни медии е да защитават обществения интерес и да съдействат за съхраняването на етническия и гражданския мир в България, която е пример на фона на етническите конфликти на Балканите. Съветът приканва всички електронни оператори стриктно да спазват основните принципи и норми на закона за радио и телевизия в интерес на етническата и религиозната толерантност и демократичните ценности.

В предаването "От микрофон до телефон" наистина има нарушения на закона, но те в никакъв случай не са толкова драстични, за да се стигне до най-тежката санкция - отнемане на лиценз на телевизията. Тази мярка е прекалено драстична, затова не можех да подкрепя решението, коментира пред mediapool.bg Георги Лозанов, един от тримата въздържали се в СЕМ.

Той намекна, че днешното решение на медийния регулатор е съобразено не толкова със закона, колкото представлява форма на политическа целесъобразност. Ако има някаква посока, в която предаването да е по-остро и критично и има по-голяма нетолерантност, то това е по отношение на политическа партия ДПС. Но политическият критицизъм не само не е забранен от медийния закон, а дори е част от правата и ангажиментите на журналистиката, каза Лозанов.

Въздържането си Лозанов аргументира и с факта, че СЕМ не е провел обществена дискусия, преди да вземе крайното решение да спре една медиа. В тази връзка Лозанов напомни за обществения дебат, вследствие на който СЕМ взе решението си за предаването за кеча по Би Ти Ви.

Няма златна граница, която да определя - дотук говоренето е позволено, оттам нататък е говорене, което разпалва етнически вражди, допълни Георги Лозанов. Той напомни, че разпалването на етнически вражди означава подтикване към друг тип поведение и действия на етническа основа, каквито, според него, в предаването на телевизия "Ден" няма. "За да се намери тази граница, трябва да се мине през обществен дебат и търсене на общественото мнение. А СЕМ не го потърси и сам взе решение, при това при много ускорена процедура", изрази несъгласието си Лозанов.

Той напомни още, че председателят на медийния регулатор Райчо Райков е искал това решение да се вземе още на първото заседание на СЕМ, на което проблемът е бил поставен.

Георги Лозанов изрази опасението си, че днешното решение на СЕМ може да доведе до превръщането на етническите конфликти в тема табу в медийното пространство. А единственият цивилизован подход за решаването им е тези неща да се изговарят, да стават обект на обществен дебат, а не да се премълчават и да стават зони на страха, каза той.

Колежката му Маргарита Пешева обаче застана изцяло зад днешното решение на СЕМ и определи предаването на телевизия "Ден" като едно от най-драстичните нарушения, извършени от оператор.

На Балканите етническият мир е изключително важен. От тази гледна точка е изключително важно да се постигне етнически баланс и да няма подобно насаждане на омраза, заяви тя пред Mediapool.bg.

Пешева решила да подкрепи отнемането на регистрацията на телевизията след двете писма на "Юниън телевижън", в които, по думите ѝ, не е имало и грам осъзнаване от страна на оператора на грешката, която е допуснал и на нарушението на закона.

Позицията на съвета беше единна, че има грубо нарушение. Разликата между шестимата гласували "за" и тримата въздържали се била само за конкретната санкция, която трябва да наложи съвета, обясни Пешева.

Тя определи решението на СЕМ да спре телевизията като "символично". По думите ѝ, операторът можел веднага да кандидатства за нова регистрация с друго юридическо лице и под друго име. Медийният закон по никакъв начин не обвързвал заличаването на регистрацията с някакъв гратисен период, в който да няма право да се кандидатства за нова регистрация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.