СЕМ върна скандала в БНР там, откъдето започна – при Гешев

Свидетелства за натиск, цензура и физически заплахи в радиото. Регулаторът прехвърли топката към прокуратурата

СЕМ върна скандала в БНР там, откъдето започна – при Гешев

Кризата около БНР навлиза в още по -абсурдна фаза с решението на Съвета за електронни медии да сезира прокуратура за изнесените твърдения за натиск върху журналисти от общественото радио, опити за цензура и отправени физически заплахи. Решението си СЕМ обяви след като изслуша в четвъртък редколегията на програма "Хоризонт" на БНР, чийто журналисти искат оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов.

Скандалът се развихри преди седмица заради свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и последвалото безпрецедентно спиране на "Хоризонт" за няколко часа, докато колегите на водещата и журналисти от други медии се надигнаха в нейна защита.

Сега казусът с цензурата в БНР се връща там, откъдето започна. Журналисти от БНР казват, че натискът е бил Великова да бъде свалена от ефир до избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Под прякото ръководство на същия Гешев протече проверката на ДАНС и прокуратурата за спирането на "Хоризонт", която показа, че не е имало причина за това да се случва. Отговорността за решението била на шефа на дирекция "Техника" Пламен Костов, докато генералният директор само сложил резолюция "Да".  

Медийният регулатор, който избра Костов на шефския пост в БНР преди два месеца и половина, видя основания да сезира прокуратурата за цензура, политически и икономически натиск в радиото, но не и основания да преразгледа решението си за генералния директор.

Журналистите от "Хоризонт" представиха пред СЕМ и документи, подкрепящи твърденията им за случващото се в държавното радио. Председателят на СЕМ София Владимирова обобщи накрая, че разкритата информация е шокираща и тревожна.

Костов споделил, че е сплашван да махне Великова

Силвия Великова разказа пред СЕМ, че ден преди свалянето ѝ от ефир Светослав Костов и се обадил и поискал да говори с нея, но не в радиото, а в Борисовата градина, която е срещу сградата на БНР. Там той и казал, че децата му ще останат гладни и няма да си намери работа, ако не я свали от ефир. Великова му отвърнала:"Аз имам деца, знам какво е. Казах, че трябва да огласим. Той каза, че не може. Предупредих обаче, че ако това се случи, аз ще разкажа".

Подканила го да се търсят варианти за решаване на проблема. "Казах му да се обадим на някого, предложих Борисов. Знаех, че ми има телефона, защото като се разбра по-късно – ми праща есемес за рождения ден. Мислех, че ще вдигне, защото вдига на журналисти. Костов обаче ми каза, че няма смисъл, защото натискът не идва оттам", разказа Великова, но подчерта, че няма идея кои са четиримата души, искали махането ѝ от ефир.

Тя даде подробности и около разговора си с премиера."Нямам нищо общо с това, много съм ядосан", казал ѝ Борисов. "Звучеше искрено, не знам дали е така", добави Великова.

Малко след обаждането от Борисов Великова бе върната в ефир.

"Той веднъж се поддаде на натиск, за да бъда славена, и още веднъж се поддаде, за да ме върне", каза Великова по повод действията на Костов.

Тя показа и заповедта, с която е била свалена от ефир и така опроверга думите на Костов, че не е имало сваляне, а промяна в графика на репортерите и водещите.

Ден след връщането ѝ в ефир тя имала среща с ръководството на БНР.

"Разговорът беше записан, не знам дали беше качен, за да го чуят колегите. Той беше със самочувствието на хора, които ще се справят с този проблем. Имаше декларации, в един момент аз се почувствах излишна, станах и излязох. След като излязох от стаята, където нямаше микрофони, Костов ми каза : "Сега вече всички в радиото знаят, че си човекът на Бойко Борисов", разказа Великова и добави, че не приема подобни обвинения, защото е публично известно, че тя е силно критична и към намесата на премиера в другите власти.

Часове преди срещата на редколегията със СЕМ, Костов отново се обадил на Великова и ѝ предложил да участва в избора на нов директор на "Хоризонт".

Зам.-главният редактор на "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска разказа от първо лице как лично бившият и.д. директор на програмата Николай Кръстев задраскал името на Великова от графиците.

"Дойде при мен и поиска графика на водещите на "Преди всички". Дадох му ги, той ги взе и задраска от всички места името на Силвия. Каза: тя няма да води. След това ми каза: "Дай ми заповедта за ресорите" и след това задраска името на Силвия от ресора и каза: "Тя повече няма да бъде в този ресор", каза Късовска.

По думите ѝ натиск е имало и върху бившия шеф на "Хоризонт" Ивайло Савов, той обаче не се поддал и затова бил уволнен.

"Не можем да работим с Костов"

Късовска настоя пред СЕМ за оставката на Костов, а малко по-късно се разбра, че същото искат и останалите присъстващи журналисти от програма "Хоризонт", програма "Христо Ботев" и бивши служители на радиото.

"Заявявайки, че искаме оставка, знаем, че в радиото се организира подписка, която защитава господин Костов. Тъкмо се била подобрила творческата атмосфера, а ние сега я нарушаваме. Даваме си сметка какво следва оттук нататък след искането на тази оставка. Сигурно ще бъдем преброени точно колко сме, вече бяхме пакетирани с политически формации. Декларации обаче бяха направени от почти всички партии. Така че трудно могат да ни оцветят в един или друг цвят", каза Силвия Великова.

По думите ѝ ситуацията няма как да продължи по същия начин, поне според хората, стоящи зад нея и редколегията: "Ние смятаме, че не можем да работим с него. Дали ще останем да работим с него, ако вие решите, че всичко това не е проблем, ще решаваме – дали да остане, или да си носим кръста. Ситуацията е страшна травма за радиото".

"Или тя, или аз"

Освободеният шеф на "Хоризонт" Ивайло Савов заяви в интервю за Offnews, че натискът е бил от генералния директор , който обяснил, че залогът е много голям - ако Великова не бъде отстранена, нещо лошо ще се случи и с радиото, и с него.

"Това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък (когато беше свалена Великова -бел.ред.). Беше ми обяснено, че името на радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври (изборът на главен прокурор е на 23 октомври -бел.ред.). Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: "Или тя, или аз", разказа Савов. За подобни реплики потвърди и Великова.

Савов допълва, че първоначално е измислено Великова да бъде командирована да обучава кореспонденти в Стара Загора. Той отказал да подпише такава заповед и на следващия ден му било предложено да се пенсионира.

"Буквално час или два след това тази поръчка беше изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността директор на "Хоризонт". После Кръстев казва, че е направил това поради липсата на административен опит. Не вярвам. Мисля, че човек би трябвало да има огромен управленски талант, за да може за два часа време да направи нещо, което другите не успяха да сторят 18 години в радиото", заявява Савов.

Според него натискът е дошъл отвън и вероятно става дума за зависимости. Пред него генералният директор споделил, че накрая "ще го сготвят".

"Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника. Натискът беше много силен, което потвърждават и други колеги", казва Савов.

Има ли основание СЕМ да отстрани Костов

СЕМ обяви в четвъртък, че ще наложи глоба на БНР заради петчасовото замлъкване на програма "Хоризонт" миналия петък. Все още не е ясно какъв точно ще е размерът на санкцията, която ще платят данъкоплатците за погазване на два члена от медийния закон - за нарушаване на индивидуалната лицензия (от 1000 до 7000 лв) и за нарушаване на гарантираното право на информация на гражданите (от 3000 до 20 000 лв.).

Според юриста на регулатора Емилия Станева установените до момента нарушения не са достатъчни, за да се поиска прекратяване на договора на Костов. Това можело да стане само ако се установи, че той "извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

" Към настоящия момент не са налице влезли в сила констатирани нарушения, извършени в методичен период", каза Станева.

На заседанието на СЕМ присъстваха четирима от общо петимата членове на регулатора. Трима от тях (председателят София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова) избраха Костов за директор на БНР преди около 70 дни. Като оправдание прозвучаха думите на Жотева, че гласувайки за Костов, членовете на СЕМ не са знаели, че толкова скоро след назначаването му, радиото ще е в такава криза.

Четвъртият присъстващ член беше Ивелина Димитрова (от квотата на президента), която след серия репортерски въпроси директно призова Костов да подаде оставка. Тя предложи да бъде насрочено ново заседание, на което да се търси изход от ситуацията:"Имиджът на генералния директор е банкрутирал, но аз имам нужда да се запозная по-конкретно и по-продължително с документите и фактите, които бяха представени от журналистите. Искам да бъде насрочено ново заседание, на което да сме в пълен състав".

Жотева призова преди СЕМ да вземе решението, да се изчака прокуратурата да свърши своята работа, за да може евентуалното освобождаване на Костов да не падне в съда.

Председателят на СЕМ пък покани "още утре" на нова среща и генералния директор, и членовете на редколегията, защото "от двете страни прозвучаха коренно различни неща".

От СЕМ обясниха, че не са налице основания за освобождаването на Светослав Костов, макар да е компрометирано доверието в него. Членовете на СЕМ споделиха, че също са разколебани в доверието си към генералния директор и затова насрочиха заседание следващия петък, когато ще разгледат казусите по отношение на Костов и свободата па словото в БНР. Самият Светослав Костов заяви, цитиран от БНР, че е готов на среща с редколегията на "Хоризонт" и с членовете на СЕМ.

"Лично аз съм много изненадан от едни такива твърдения, но не мога да коментирам думи на колеги, защото ние преди всичко сме колеги, не само с госпожа Великова, с всички останали от БНР. Това, какво иска редколегията, мисля, че аз съм казвал винаги, ще седнем в един диалог, в един разговор можем да изговорим нещата. И пак казвам, сигурен съм, че ще намерим най-доброто решение за БНР. След като получа поканата, съм готов да отида на среща, винаги", заяви Костов.

Нямате право да ме замесвате

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева е била попитана от "Дневник" дали познава генералния директор на БНР. Повод за въпросите са били коментари, които я свързват със скандала. Тя е отговорила, че е недопустимо името ѝ да бъде намесвано в конфликта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?