СЕМ започна процедурата по избор на нов шеф на БНР

СЕМ започна процедурата по избор на нов шеф на БНР

Съвета за електронни медии (СЕМ) започна процедура за избор на нов генерален директор на Българското национално радио (БНР). Решението беше взето единодушно от членовете на регулатора.

Кандидатите за поста могат да подават документи до 5 декември, а изслушванията на концепциите пред СЕМ ще бъдат 20 и 21 януари. Новият шеф на радиото ще бъде избран на 22 януари. Дотогава временен генерален директор на БНР е Антон Митов, който доскоро директор на архивния фонд в радио

До процедурата за нов шеф се стигна, след като мандатът на досегашния генерален директор на БНР Светослав Костов беше прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" след неуспешния опит за сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова. Костов ще обжалва пред съда решението за освобождаването му, но междувременно бе започната процедурата за нов шеф.

Костов се раздели с поста, след като на 12 септември ръководството на БНР реши журналистката Силвия Великова да бъде свалена от ефир, а съдебният ресор да ѝ бъде отнет. Това предизвика брожение сред колегите ѝ и само няколко часа по-късно, след намесата на премиера Бойко Борисов, тя беше върната като водещ и репортер.

На следващия ден обаче, когато Великова трябваше да води предаването "Преди всички", програма "Хоризонт" безпрецедентно замлъкна за 5 часа. Логиката показва, че спирането на сигнала има връзка с опита за цензура, но и до момента причините за прекъсването остават официално неясни.

Няколко дни по-късно Великова разказа пред СЕМ как ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той казал, че четирима души са звънели, за да поискат тя да бъде свалена от ефир, но не е посочил имена. Отрекъл това да са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, както и единственият кандидат за главен прокурор – Иван Гешев. Журналисти от радиото разказаха, че искането било Великова да бъде свалена от ефир "поне до избора на Гешев за главен прокурор".

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР, както и на журналисти от радиото, информира главният прокурор. Целта е да потвърди или отрече версиите, които са дали от една страна генералният директор Светослав Костов, от друга Силвия Великова и от трета техническият директор на радиото Пламен Костов. Освен това са изискани записи от камери, ще има и очни ставки.  

Споделяне

Още по темата

Още от България