Семейните лекари без право да откажат специалист на бременни и родилки

Бременните и родилките ще се консултират от специалист - акушер-гинеколог с талони за направление, които ще се издават от общопрактикуващия лекар без право на отказ. Това е договорено между Българският лекарски съюз и здравната каса. Утре продължават преговорите за приемането на Националния рамков договор за здравното осигуряване през тази година.

От пресцентъра на здравната каса допълниха, че НЗОК предлага за 2003 г. да бъде увеличен делът на заплащане за реално извършена дейност на семейните лекари и на специалистите в извънболничната медицинска помощ.

При общопрактикуващите лекари се запазва заплащането за всеки записан здравноосигурен, но се засилват компонентите, които отчитат извършените профилактични прегледи и имунизации. Касата предлага още сумата, която се изплаща на семейните лекари за пациент, да се диференцира в зависимост от възрастта - до и над 65-годишна възраст. В момента изплащаната сума е еднаква.

От Националната здравноосигурителна каса предлагат още специално за децата, лекарите да получават дължимите от касата суми след извършени профилактични прегледи и след извършени имунизации. Досега касата авансово превеждаше на личните лекари сума за включените в програмата "Детско здравеопазване" деца.

По програмата "Майчино здравеопазване" също да се заплаща само за извършени профилактични прегледи, предлага касата. Личните лекари ще получават отделна сума и за извършени прегледи на диспансеризираните хроничноболни.

Касата ще плаща на личните лекари и за инцидентни посещения и за работа в райони с неблагоприятни условия.

Касата предлага специалистите от извънболничната полощ да получават заплащане по следните компоненти: за случаите на остри заболявания, за прегледите на диспансеризираните при тях хроничноболни, за физиотерапевтични курсове и за високоспециализирани дейности.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?