Семействата от Бенгази недоволни от думите на Калфин

Семействата от Бенгази недоволни от думите на Калфин

Остри протести от страна на семействата на болните от СПИН деца в Бенгази предизвика последното изявление на външния министър Ивайло Калфин, че България няма да участва с парични средства в подпомагането на заразените деца, пише във вторник електронното издание на либийския всекидневник “Либия днес”.

Това са изказвания, които будят отвращение. От този министър се очаква да поднесе своите извинения на Либия за това, което българските сестри причиниха на децата ни, а не да ни се подиграват с подобно презрително отношение, е заявил пред изданието Мохамад Абдел Салам, баща на едно от заразените деца. Той е добавил, че изявлението на българския министър не насърчава Либия да продължи преговорите с България и Запада, “защото те се грижат само за своите интереси и ни манипулират, сякаш не сме хора като тях”, допълва вестникът.

Семействата осъждат и “дипломатическото мълчание на либийските власти”, като изразяват "възмущението си", че след подобни изказвания от страна на България властите в Джамахирията не са излезли с официално изявление.

Представители на семействата са заявили пред либийски и арабски медии, че за тях изявлението на Калфин е “поредната обида на Запада към болните либийски деца, чиито семейства страдат вече седем години, а 50 деца вече починаха”.

Споделяне

Още от България