Семействата с повече от 1 дете без предимство в столичните забавачници

Семействата с повече от 1 дете без предимство в столичните забавачници

Столичният общински съвет не прие предложението родителите с повече от едно дете да имат предимство пред останалите за прием в софийските забавачници. В четвъртък градският парламент одобри Наредбата за прием в общинските детски градини.

По време на дебата ГЕРБ отхвърли предложението на БСП за въвеждане на допълнителен критерий "наличие на брат или сестра", който да дава бонус при класирането за свободните места. През 2009 година се очертава 4500 деца да останат извън детските градини.

От групата на Бойко Борисов заявиха, че наличието на този критерий може да се приеме като дискриминации от хората само с едно дете. Техните мотиви бяха приети още от НДСВ и "Атака" и предложението бе отхвърлено.

Класирането за забавачниците ще става по два вида критерии. Общите ще важат за всички родители. Наличието на постоянен или настоящ адрес в Столичната община ще дава две точки за класацията, по една точка се прибавят за социални осигуровки и ако детето да е посещавало детска ясла най-малко шест месеца преди записването в градината. Още три точка ще получи хлапето, ако поне един родител или баба/дядо работят в детско заведение в София

Социалните критерии, които са определени в правилата за прием носят допълнителни точки за деца-сираци, полусираци, на родители с инвалидност над 71 процента, настанени за отглеждане в приемно семейство, деца в риск, от многодетни семейства или деца-близнаци.

Според приетите правила в случаите, когато в една детска градина има повече кандидати с равен брой точки и недостатъчно места, решенията ще се вземат от педагогическия съвет на заведението. По социалните критерии ще могат да бъдат приемани до 40 процента от кандидатстващите деца за прием в забавачниците.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?