Семейство е в болница след отравяне с гъби от супермаркет

Агенцията за безопасност на храните спря продажбата и нареди изтеглянето на всички печурки в “Кауфланд“

Семейство е в болница след отравяне с гъби от супермаркет

Заради отравяне на семейство с култивирани гъби печурки Агенцията по безопасност на храните проверява столичен магазин от веригата “Кауфланд“ и е наложила забрана за продажбата на гъбите и изтеглянето им от всички магазини на веригата в страната.

Сигналът за отравянето е бил подаден първо до здравните власти от директора на Александровска болница, където е постъпило потърпевшото семейство - мъж, съпругата му и нейния баща. Първоначално с оплаквания постъпил възрастният мъж, а в последствие от същите симптоми се оплакали жената и нейния съпруг.

В най-тежко състояние е съпругът, който многократно е консумирал отровното ястие.

При постъпването си в болницата потърпевшите се оплакват от замаяност, недостиг на въздух, нарушен говор, което първоначално навежда лекарите на съмнение за мозъчно-съдов инцидент.

Последвалите изследвания обаче не потвърждават диагнозата.

Заради продължилите оплаквания те са насочени за консултация към токсикологията на “Пирогов“, където доказват “холинолитичен синдром“, дължащ се най-вероятно на микоатропиново отравяне с гъби.

Семейството споделя, че е консумирало заешка яхния с лук, гъби моркови, като всички продукти са купени от магазин на “Кауфланд“ в София.


Инспектори на Агенцията по безопасност на хранитеса изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.

Състоянието на потърпевшите е стабилизирано. Един от тях е оставен за лечение в токсикологията на “Пирогов“, а други двама са върнати за продължаване на лечението им в Александровска болница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?