Ако Цветан Цветанов не подаде оставка до дни

Семейство Начкови ще призоват за масови протести срещу правителството

Наказаният шеф на СДВР се възмути, че никой не се извинявал на полицията

Снимка: БГНЕС

Скандално арестуваното в събота семейство на Петър и Малина Начкови от Мировяне се включва в граждански комитет, който ще организира серия от масови протести срещу правителството, ако вътрешният министър Цветан Цветанов не си подаде оставката до няколко дни.

Това обявиха двамата съпрузи по време на специална пресконференция във вторник по повод формалните наказания, които МВР шефът наложи на директора на столичната полиция Валери Йорданов, на началника на Второ РПУ Красимир Кръстев и на завеждащия икономическия сектор в управлението Борис Митов.

"Искам оставката на Цветанов, защото той си измива ръцете с ниско поставени служители в полицията, които не са си свършили работата. Те са правили това, което им е наредено. Искам целият този ужас и шок да не се случи на някой друг. Подала съм жалба в прокуратурата заради действията на полицията и побоя над мъжа ми", заяви Малина Начкова.

Добави и, че ако се стигне до протести, ще призове към участие всички поддръжници на групата във "Фейсбук" - "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ", сформирана от дъщеря ѝ Ралица. До момента в нея са се включили около 3350 души.

Пониженият началник казал само две истини - за провала на акцията и за броя на цигарите

Начкова нападна и понижения във вторник Красимир Кръстев, който в неделя отхвърли всички обвинения за полицейски произвол и подчерта, че Петър Начков е попадал в полезрението на полицията и през 2009 г., когато от магазина му били иззети "голямо количество цигари без бандерол". Акцията от събота бе реализирана по същия сигнал, но разследващите откриха едва пет кутии в обискираното жилище в Мировяне.

"Само две неща, казани от Кръстев бяха верни – че акцията им е неуспешна, че са намерени пет кутии цигари", възмути се Начкова. Тя и дъщеря ѝ Ралица многократно разказаха пред медиите, че тежковъоръжени маскирани полицаи са насочвали оръжие срещу тях, карали са по-малката дъщеря Габриела да стои по бельо на студа и са потрошили няколко врати в дома им, като дори не обяснили какво търсят.

Малина добави, че не очаква вътрешната проверка в СДВР да доведе до обективен резултат, тъй като вече няколко души, станали свидетели на ареста с мъжа ѝ на "Илиянци", ѝ споделили, че видели побоя над Петър Начков, но няма да свидетелстват от страх. В полицията бил привикан и възрастен мъж, който пред камера на бТВ в събота също разказал, че видял полицаи да ритат арестант.

Според Начкова действията на маскираните са заснети от охранителните камери на близкия офис на "М-Тел". Затова двамата с мъжа ѝ отишли там преди ден и предупредили служителите на мобилния оператор да пазят кадрите, тъй като най-вероятно ще бъдат потърсени от полицията. Отговорили им, че ще ги пазят, но могат да ги предадат единствено на разследващите.

На пресконференцията на семейството присъстваше и соченият от МВР за член на т. нар. група "Октопод" адвокат Николай Велков, който уточни, че е дошъл да подкрепи Начкови, като човек, който напоследък често страда от действията на полицията.

След като не получи обвинения по делото срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, в края на миналата година Велков бе зрелищно арестуван в София заради жалба на Кирил Кирилов - Киро Японеца, който се оплака в ГДБОП от заплаха за убийство. Съдът обаче освободи юриста с аргумента, че за вината му има само косвени доказателства.

Велков обясни във вторник, че не познава семейство Начкови и не е разговарял с тях, но евентуално би се включил в граждански комитет, планиращ протести срещу кабинета "Борисов". След края на брифинга юристът си тръгна без да разговаря със семейството. Попитана дали не се страхува, че каузата ѝ би се компрометирала от участието на Велков, Малина Начкова заяви, че не я интересува кой какви политически възгледи има, ако е станал жертва на полицейски произвол.

"Ако семейство Начкови не са бити, кой ще се извини на МВР?"

Междувременно санкционираният с мъмрене Валери Йорданов направи бърз рейд през няколко телевизии и БНР във вторник сутринта, като навсякъде обясни, че безропотно ще понесе отговорността си само, защото е разрешил използването на групата за задържане в СДВР, въпреки че в случая акцията е била насочена срещу обикновено семейство с две деца, а не срещу опасни престъпници. Категорично обаче отрече подчинените му да са превишили правата си.

"Всеки търси извинение от МВР, но никой не се извинява на МВР. Ако се окаже, че това, което казва семейството, не е вярно, кой ще ни се извини на нас", възмути се Йорданов пред БНР.

Само ден по-рано министър Цветанов анонсира наказанията в столичната полиция, обобщавайки: "Това, което колегите са направили, е че действително са превишили, по всяка вероятност, правата си. Смятаме, че в провеждането на подобна операция явно действията трябва да бъдат по доста по-друг начин проведени."

От думите на Йорданов пред БНР и БНТ обаче стана ясно, че той очаква разпоредената от него вътрешна проверка за полицейско насилие да завърши с обичайното заключение, че няма данни за подобно нарушение на служителите му. Самият Цветанов пък обяви още веднъж пред бТВ, че полицията е допуснала грешка при случая със семейство Начкови, тъй като не е трябвало да използва група срещу тежката организирана престъпност.

"Можеше да има просто полицейско присъствие с униформени полицаи", каза Цветанов. Според него в случая ставало дума за недобро планиране, като уточни, че макар да не се съобрази с искането на премиера за оставки, наложените от него наказания били "тежки в системата на МВР".


"Не винаги трябва да приемаме за достоверно на 100% това, което казват пострадалите", каза още министърът добавяйки, че полицаите не потвърждават информацията, че членовете на семейството са били блъскани и бутани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?