Семейство от Панагюрище откри живак в кофичка кисело мляко

Семейство от Панагюрище погълна живак, който се намирал в кофичка кисело мляко, съобщи говорителят на РДВР - Пазарджик.

Семейството от Панагюрище открило зрънца живак на дъното на кофичката кисело мляко, след като го консумирали. Хората се обърнали към личния си лекар. Токсикологичното изследване установило наличие на живак в организма. В понеделник хората се оплакали в местното полицейско управление, откъдето сигнализирали ХЕИ, ДВСК и Гражданска защита.

Киселото мляко е марка "Топ милк", производство на ЕТ "Марси", гр. Бургас. Експресна проверка на ХЕИ на място във фирмата установила, че тя притежава всички необходими документи и спазва изискванията за производство. Според бургаското ХЕИ, не е възможно живакът да попадне в млякото по време на производствения цикъл, полицията работела по версията за допълнителното му поставяне, съобщи БНР.

Установено е, че около 1400 кофички мляко от тази марка са били разпространени в търговската мрежа на Панагюрище. От магазините са иззети и поставени под запор 997 кофички

По повод инцидента началникът на Държавен санитарен контрол към ХЕИ - Пазарджик д-р Зоя Шошева заяви, цитирана от БТА, че семейството на Дойчин Ф. и до момента не е проявило клинични симптоми на отравяне с живак. Тя уточни, че бургаската фирма е зареждала склад на едро в Панагюрище. Партидата е била произведена на 11 август, със срок на годност до 20 август. Д-р Шошева добави, че няма други случаи на оплакване от хора, които са консумирали същото кисело мляко.

Споделяне

Още от България