Семейството на Литвиненко се обърна към съда по правата на човека

Семейството на Литвиненко се обърна към съда по правата на човека

Семейството на Александър Литнивенко, бившият офицер на Федералните сили за сигурност (ФСБ), който почина във Великобритания от отравяне с полоний-210 преди точно една година, съобщи, че е подало иск в Европейския съд по правата на човека, предаде в петък ББС.

Роднините и близките на Литвиненко казват, че руските власти са съпричастни към убийството му.

Британските власти посочиха бизнесмена Андрей Луговой като главен заподозрян. Самият той отрича участието си в престъплението и сега е кандидат за депутат в руска държавна Дума.

Лондон поиска изпращането на Луговой на британска територия, но Москва отхвърля всякаква възможност за това.

В петък адвокатът на семейството на Александър Литвиненко Луиз Кристиан заяви, че полоний-210 сигурно е бил взет от държавно предприятие в Русия.

По думите на Кристиан, документите в Европейския съд по правата на човека са били подадени в четвъртък. В тях се обвинява руското правителство в съучастие в убийството на Литвиненко, и в това, че не е провело щателно разследване във връзка със смъртта му.

На пресконференцията в четвъртък Марина, вдовицата на Александър Литвиненко, заяви, че все още се надява Русия да предаде Андрей Луговой на британските власти.

“Загубих съпруга си и искам да знам кой стои зад това убийство, - каза тя. – Обещавам, че ще намерим този, който е отговорен. Без да знаем това, не можем да се почувстваме в безопасност”.

Луиз Кристиан представляваше интересите на британците, които бяха затворени в американската база Гуантанамо по подозрение за терористична дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят