Семейството на починалото от морбили бебе обвинява лекарите

От болницата твърдят, че са правени инхалации срещу пристъпите на задушаване на детето

Семейството на починалото от морбили бебе обвинява лекарите

Семейството на починалото от морбили 10-месечно бебе обвини лекарите, че неадекватни грижи са довели  до смъртта му.

Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване, а звънецът за спешни случаи в болницата е бил изключен, съобщи бТВ.

Детето е прието в Клиниката по инфекциозни болести на пловдивската университетска болница “Свети Георги“ на 29 март със симптоми на морбили. Тъй като не е достигнало необходимата имунизационна възраст, не му е била направена имунизация за морбили. Няма данни и майката на детето да е била имунизирана срещу болестта. Тя е била придружител на детето в клиниката.

От болницата обясниха, че наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит.

Направена му е графия на белите дробове, но не е установена пневмония.

Консултирано е с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации.

По информация от болницата в 4 часа сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки всички предприети реанимационни действия е починало.

Според бащата на детето сутринта преди да почине му е направена веднъж инхалация и повече не му е обърнато внимание.

От пловдивския квартал "Столипиново" бяха и първите случаи на заразени с морбили през март. Първият регистриран случай беше на дете на две години и половина, което не е било имунизирано и е пребивавало в Германия и Румъния. Точно в Румъния в момента има сериозна епидемия от морбили.

За да се ограничи разпространението на болестта у нас, здравното министерство и регионалните здравни инспекции разпоредиха проверка на имунизационния статус на децата, така че пропуснатите да бъдат ваксинирани.

Специално в “Столипиново” започна спешна имунизация срещу морбили, като проверка е установила, че от 8000 деца в ромския квартал само 100 не са ваксинирани.

Споделяне

Още от България