Семерджиев иска да купи ваксини за две години напред

Търсим допълнителен механизъм така, че да съумеем да направим поръчки за ваксините и за следващите две години, обяви в понеделник служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

По повод обявена в последните дни на екипа на Петър Москов обществена поръчка за доставка на ваксини на стойност 27 млн. лева, Семерджиев посочи, че е разпоредил да се проучи много внимателно тръжното досие, особено количествените показатели на поръчката.

“Защото имаме казуси от минали години, които не бих желал да допускаме занапред”, допълни той. Семерджиев беше сред критиците на бартера на ваксини между България и Турция, с който Москов реши проблема с липсата на ваксини от задължителния имунизационен календар и в последствие стана обвиняем.

“Очевидно ваксините, които предстои да бъдат доставени по този търг, ще бъдат доставени, но ще бъдат за текущата 2017 г. Ние търсим допълнителен механизъм така, че да съумеем да направим поръчки и за следващите две години, за да имаме тригодишна перспектива така, че да нямаме недостиг следващата година, защото един и същи казус се повтаря вече няколко години”, каза служебният вицепремиер и министър.

“За някои от ваксините сроковете за поръчка варират между 24 и 36 месеца и това е причината да търсим механизъм да ангажираме количества и за бъдещи периоди от време, а не само за текущата година”, посочи Семерджиев.

С обявената от екипа на Москов поръчка министерството цели да набави необходимите количества от ваксината срещу Хепатит Б, дифтериа, тетанус, полиомелит, хемофилус-инфлуенце и коклюш, ваксина срещу коремен тиф, ваксина срещу бяс, имуноглобулин срещу Кримсак хеморгична треска, противо-антраксен серум и др.

Семерджиев все още не е обявил екипа си, но по неофициална информация ще заложи на хора от стария си екип в правителството на Иван Костов. За негови заместници се очаква да бъдат назначени д-р Атанас Кундуржиев и д-р Галин Каменов – и двамата бивши негови заместници в правителството на ОДС.

Третият му заместник се очаква да бъде Любомир Гайдов, който бе зам.-министър на здравеопазването за кратко в първия мандат на ГЕРБ през 2009 година. От 1999 до 2007 г. е бил шеф на дирекция "Правна" в здравното министерство, работил е и като съдия в Административен съд - София област.

Споделяне

Още по темата

Още от България