Семерджиев иска да остави без глас Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Здравният министър смята, че съветът трябва да е само с консултативни функции, без да взима решения

Семерджиев иска да остави без глас Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Само десет дни след като здравното министерство обяви, че възнамерява да отнеме гласа на гражданите в Обществения съвет във Фонда за лечение на деца, но след бурната обществена реакция се отметна, здравният министър Илко Семерджиев отново обяви, че съветът трябва да има само консултативни функции, но не и право на глас за лечението на децата. Той приписа на правилника на фонда и решаващия глас на Обществения съвет вината за лошата работа на институцията през последната година и оневини отстранения бивш директор Владимир Пилософ.

Преди дни станаха известни резултатите от одит на здравното министерство, който откри фрапиращите нарушения при управлението на Пилософ, за които в продължение на година предупреждаваха вече бивши членове на Обществения съвет.

Семерджиев коментира пред бТВ, че Пилософ е бил в среда, в която е трябвало да изпълнява решенията, които му е позволявал правилникът.

Според Семерджиев в правилника неправомерно са дадени правомощия на Обществения съвет, които той не притежава по дефиниция. “Общественият съвет е консултативен орган, а не орган за взимане на решения. Той не е административен орган и трябва да се върне точно там - сферата на съвета, на прозрачността, на консултациите, на обществения контрол“, коментира Семерджиев.

По думите му Пилософ е бил поставен в ситуация да изпълнява решения, които не са взети от него и да се съобразява с Обществения съвет. В резултат на това в здравното министерство постъпвали недоокомплектовани документи за издаване на формуляр S2 за лечение в чужбина.

Семерджиев посочи, че неговия екип вече работи върху промени в правилника, а след неговото идване в министерството и смяната на ръководството на фонда, “ситуацията вече е санирана“.

Противно на това твърдение и след смяната на ръководството продължават да излизат случаи на деца, чието лечение се бави заради мудната администрация на фонда, лошата комуникация със здравното министерство и бавните процедури по издаването на формуляр S2 за лечение в чужбина.

В момента решенията къде да се лекува дадено дете и каква сума да се отпусне се взима от Обществения съвет, в който има лекари, представители на държавни институции и граждански организации, но това става въз основа на медицински становища на поне двама лекари, а ако те се разминават, и на трети.

Все още не е ясно как екипът на Семерджиев възнамерява да промени тази организация на работа, която беше създадена с цел по-празрачна и оперативна работа в интерес на децата и даваше добри резултати преди арестите на бившия директор Павел Александров и екипа му през април миналата година.

Общественият съвет на фонда, който трябва да е гарант за интересите на болните деца, беше създаден, след като доклад на Сметната палата от края на 2009 година установи, че чиновническа мудност и безхаберие са довели до връщане на пари в бюджета, докато три деца са починали, чакайки финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?