Семерджиев официално поема енергийния регулатор

Семерджиев официално поема енергийния регулатор

Правителството даде на Ангел Семерджиев петгодишен мандат начело на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана в сряда с двуседмично закъснение от първоначално обявените намерения, което породи съмнения, че се търси друга кандидатура освен обявената от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков номинация.

Вече назначението му е факт и Семерджиев може да поеме председателстването на ДКЕВР, която да края на септември трябва да реши дали и с колко да се повиши цената на природния газ.

Семерджиев вече обяви вижданията си, че ДКЕВР може да работи с по-малък състав, както и намеренията си да търси намаляване на цените в енергетиката чрез оптимизиране на разходите на дружествата по веригата. Той обеща още, че ще работи за създаване на реални условия за пълната либерализация на енергийния пазар, която в момента съществува само на хартия.

Новият шеф на енергийния регулатор е роден през 1956 г., завършил е физика в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е началник на отдел “Преструктуриране и концесии” в Министерството на икономиката и енергийните ресурси, а след това – директор на дирекция „Разрешения и лицензии” в Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР). През юли 2000 г. е определен за член на ДКЕР, отговарящ за процеса на лицензиране и сектора природен газ. От януари 2007 г. е изпълнителен директор на „Булгартрансгаз” ЕАД.

Министерският съвет освободи досегашния председател на комисията Константин Шушулов, чийто мандат изтече на 11 септември тази година.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?