Семерджиев официално поема енергийния регулатор

Семерджиев официално поема енергийния регулатор

Правителството даде на Ангел Семерджиев петгодишен мандат начело на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана в сряда с двуседмично закъснение от първоначално обявените намерения, което породи съмнения, че се търси друга кандидатура освен обявената от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков номинация.

Вече назначението му е факт и Семерджиев може да поеме председателстването на ДКЕВР, която да края на септември трябва да реши дали и с колко да се повиши цената на природния газ.

Семерджиев вече обяви вижданията си, че ДКЕВР може да работи с по-малък състав, както и намеренията си да търси намаляване на цените в енергетиката чрез оптимизиране на разходите на дружествата по веригата. Той обеща още, че ще работи за създаване на реални условия за пълната либерализация на енергийния пазар, която в момента съществува само на хартия.

Новият шеф на енергийния регулатор е роден през 1956 г., завършил е физика в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е началник на отдел “Преструктуриране и концесии” в Министерството на икономиката и енергийните ресурси, а след това – директор на дирекция „Разрешения и лицензии” в Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР). През юли 2000 г. е определен за член на ДКЕР, отговарящ за процеса на лицензиране и сектора природен газ. От януари 2007 г. е изпълнителен директор на „Булгартрансгаз” ЕАД.

Министерският съвет освободи досегашния председател на комисията Константин Шушулов, чийто мандат изтече на 11 септември тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес