Семерджиев смени и директора на проверяващия болниците Медицински одит

Шефът на надзора на НЗОК вече отговаря и за проверките на медицинската дейност на болниците

Илко Семерджиев, сн. БГНЕС

Предприетата от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев чистка продължава с пълна сила – първомартенски тя застигна и директора на Медицинския одит – агенцията, която контролира и санкционира болниците за нередности при лечението на пациентите. На мястото на досегашния директор Златица Петрова е назначен съветникът на Семерджиев д-р Михаил Христов, който оглави наскоро и Надзорния съвет на здравната каса. Петрова остава на работа в агенцията, но не като директор.

Това означава, че Христов, който в качеството си на шеф на надзора на НЗОК взима решения за разплащането на касата с болниците, вече ще отговаря и за контрола на медицинската им дейност.

Рокадата в одитната агенция, известна още като “медицинска полиция“, идва на фона на обявена от Семерджиев ревизия на финансовата дисциплина във всички лечебни заведения с държавно участие.

Служебният вицепремиер и здравен министър е сред ударниците по "чистка" в назначеното от президента правителство.

Още в първите си дни като министър той върна начело на университетската болница “Иван Рилски“ в София уволнения от предшественика му Петър Москов директор Дечо Дечев. След това махна назначения в първия мандат на ГЕРБ директор на "Пирогов" Стоян Миланов, за да сложи на негово място сочения за близък до служебния премиер Огнян Герджиков проф. Асен Балтов. Трусът се усети почти незабавно в “Пирогов“, чийто водещ детски ортопед и травматолог д-р Атанас Кацаров напусна след сакндал.

Нарочен за смяна е и директорът на бившата окръжна болница в София “Света Анна“ Славчо Близнаков, който отрича мотивите за готвеното уволнение, а именно, че болницата е задлъжняла.

Обясненията му, че всъщност болницата няма дългове, вбесиха още повече Семерджиев, който го нападна във Фейсбук, че “не е работа на болничния мениджмънт да играе публични театри“.

Възможно е след обявената от Семерджиев ревизия на финансовата дисциплина да бъдат сменени още болнични директори.

Заради създадения хаос около лечението на нуждаещо се от трансплантация дете в чужбина, с поста си ще се прости и директора на фонда за лечение на деца Владимир Пилософ, който ще изпълнява длъжността до 6 март до намирането на нов титуляр.

В сряда срещу набиращите скорост смени в здравния сектор се обяви и съсловната лекарска организация – Българския лекарски съюз (БЛС).

“Управителният съвет на Български лекарски съюз констатира с тревожност честотата на рокадите в изпълнителните органи на редица лечебни заведения. В тази връзка сме длъжни да подчертаем, че всички тези промени не остават само в полето на кадровата политика, а пряко въздействат върху честта и достойнството на наши уважавани и посветени на професията колеги“, заявяват от БЛС.

“Надяваме се, че смените не биха могли да бъдат породени от други мотиви, а не от обективни причини за подобрение на управленските дейности в съответното лечебно заведение“, се казва в позицията на съсловната организация.

Грешката е вярна

От края на миналата седмица неофициално се говори и за подготвяна смяна в ръководството на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), която до момента не е огласена публично и дори се отрича официално от Министерството на здравеопазването. Пред онлайн изданието clinica.bg директорът на ИАЛ Асена Стоименова обаче потвърди, че са водени разговори за кадрови промени в агенцията.

В сряда Министерството на здравеопазването изпрати прессъобщение за смененото ръководство на Медицинския одит, което беше записано във файл, озаглавен “Директор ИАЛ“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?