Сенатът блокира закона за реформа на Уолстрийт

Републиканците в американския Сенат блокираха за момента финалното гласуване на законопроекта за финансовата регулация, предлагащ най-значимата реформа на Уолстрийт от 1930-а до днес. Тази реформа бе законодателният приоритет номер едно на президента Обама.

Двама демократи се присъединиха към 39 републиканци, с което на демократите не достигнаха необходимите 60 гласа, за да приключат с дебата по закона в сряда.

Законопроектът, който се обсъжда в Сената от началото на април, включва създаването към Управлението за федерален резерв (Емисионната банка) орган, който да защитава потребителите. Законопроектът предвижда също така прекратяване на спасяванията на големи финансови институции, изпаднали в затруднено положение, с пари на данъкоплатците и цели да наложи по-строга регулация на пазара на деривати.

Лидерът на демократите в Сената Хари Райд се надява, че в четвъртък ще може да се стигне до финално гласуване. Той също така разкритикува републиканците, че блокират по-строга регулация на финансовия сектор в САЩ, която се ползва с голяма обществена подкрепа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?