Сенатът на САЩ единодушно прие закон срещу линча

Сенаторът от Ню Джърси Кори Букър

След един век неуспех Сенатът на САЩ единодушно прие проектозакон, който превръща във федерално престъпление линча - екзекуциите без съд и присъда, станали символ на расисткото минало на страната, предаде Франс прес.

Тримата чернокожи сенатори, един републиканец и двама демократи, бяха внесли заедно текста в началото на годината.

Приемането му е "красив и знаков момент" за Сената, коментира сенаторът от Ню Джърси Кори Букър, смятан за възможен кандидат на Демократическата партия на президентските избори през 2020 г.

"Имаме възможността да признаем грешките на историята ни, да почетем паметта на брутално убитите и да оставим наследство, за да знаят бъдещите поколения, че след 200 опита за един век, това събрание взе правилния избор", заяви той.

Ако текстът бъде приет и от Камарата на представителите, линчуването вече ще се смята от американското правосъдие за "върховен израз на расизма" след Гражданската война.

Линчът ще се квалифицира от федералните власти като "престъпление от омраза", категория закононарушения, чиито жертви са били набелязани заради истинска или предполагаема принадлежност към определена расова група или вероизповедание, заради сексуална ориентация или инвалидност.

В законопроекта се отбелязва, че 4472 души, предимно чернокожи, са били линчувани между 1882 и 1968 г.

Според сенаторката от Калифорния Камала Харис, която е друг възможен съперник на Доналд Тръмп през 2020 г., законът ще помогне на американците да казват истината за миналото си.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?