Сенатът на САЩ одобри 16 милиарда долара данъчни стимули за енергетиката

С малкото мнозинство на републиканците Сенатът на САЩ прие късно снощи закон за енергетиката, който предвижда значителни данъчни облекчения, предаде АФП. Според текста, приет от Сената, се предвиждат близо 16 милиарда долара като данъчни стимули за икономии на енергия и увеличаване на американските енергийни източници.

Приемането на този текст - с 84 гласа срещу 14 - преди Сенатът да излезе в лятна ваканция за един месец стана след острото противопоставяне, продължило цяла седмица, между републиканците и демократите, след което твърде оспорваните разпоредби, като експлоатирането на петролните природни запаси в Аляска бяха оттеглени.

Законът, който бе гласуван от Камарата на представителите с мнозинството на републиканците преди няколко седмици, съдържа такъв текст. В действителност законът, който бе гласуван късно снощи, е до голяма степен сходен с одобрения преди година от Сената, когато той бе контролиран от демократите, отбелязва Франс прес.

Републиканците държаха на него, за да могат да се договорят за компромис по варианта, който вече бе одобрен от Камарата на представители, който пък и да бъде приемлив за президента Джордж Буш, обясниха пред АФП парламентарни източници.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес