Сенатът на САЩ одобри бюджет за борба с влиянието на Кремъл

Отделят се средства и за противодействие на руското влияние и агресия в европейски страни

Сенатът на САЩ одобри бюджет за борба с влиянието на Кремъл

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри закон за финансиране дейността на специалните служби, няколко раздела от който са посветени на Русия. Един от тях предвижда мерки за намаляване на влиянието на Москва върху вътрешнополитическите процеси в Съединените щати и пресичане дейността на руските специални служби в страната, съобщава руската секция на радио Дойче веле.

В друг раздел се говори за създаване на специален междуведомствен комитет, чиято задача ще бъде противодействието на тайното влияние на Русия сред обществеността и правителствата на други държави.

В раздела, посветен на подкрепата за страни в Европа, включително във постсъветското пространство, се говори за отделяне на не по-малко от 100 милиона долара за противодействие на руското влияние и агресия.

Средствата ще се предоставят на организации на гражданското общество в тези страни за поддържане на правовата държава, демократичните институции и свободата на медиите.

В документа става дума и за отделяне на средства за програма за подкрепа на демокрацията в самата Русия, включително на свободен интернет.

Одобрено е финансирането на правителството до края на 2017-та

Документът бе приет паралелно със законопроекта за финансиране на работата на федералното правителство до края на 2017 финансова година, изтичаща на 30 септември, гласуван със 79 гласа срещу 18, ден след гласуването му в Камарата на представителите,
където той беше приет с 309 гласа срещу 118.

Общият размер на бюджета за оставащия период до края на финансовата година възлиза на 1,2 трилиона долара.

Очаква се президентът Доналд Тръмп да подпише закона в петък.

Гласуването на законопроекта е първият сериозен законодателен успех на Тръмп, но е далеч от победата, на която той се надяваше, защото предвижда само минимални промени в равнището на разходите, отбелязва Ройтерс.

В резултат на постигнатия компромис между републиканци и демократи се увеличи финансирането на Пентагона, което бе един от приоритетите на републиканците и на Тръмп.

Предвидено е финансиране и на приоритетни въпроси за Демократическата партия като субсидиите за здравеопазването.

Общите разходи за отбрана ще са 598,5 милиарда. Министерството на отбраната получава допълнително 15 милиарда долара за борба с тероризма. Отпускат се и 1,5 милиарда долара за опазване сигурността на границата, но не и средства за започване на строителни работи по стената с границата с Мексико, срещу което възразяват представителите на Демократическата партия, отбелязва Асошиейтед прес.

Увеличават се парите за НАСА, за медицински изследвания, ФБР и други федерални правоналагащи агенции. Увеличава се и финансирането на Националния здравен институт, което демократите отчетоха като свой успех.

Подкрепа за Украйна

В новия бюджет са предвидени и 560 милиона долара в подкрепа на Украйна. 150 милиона от тях ще бъдат предоставени по линия на Пентагона за оказване на военна помощ на киев, включително за подготовка на украински военнослужещи, доставка на отбранително оръжие, логистична помощ, предоставяне на информация от американските на украинските военни и спецслужби.

Още 410 милиона долара ще бъдат предоставени по линия на Държавния департамент.

Документът предвижда забрана за доставка на преносни зенитни ракетни комплекси за Украйна, както и за предоставяне на каквато и да било военна или финансова помощ за батальона „Азов“, който американските власти смятат за неонацистки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?