Сенатът на САЩ одобри Лион Панета за директор на ЦРУ

Сенатът на САЩ одобри кандидатурата на Лион Панета за директор на ЦРУ, предадоха световните агенции в петък. Седемдесетгодишният Панета е бивш конгресмен демократ от Калифорния и бивш началник на кабинета на президента Бил Клинтън. Той ще замени на поста Майкъл Хейдън.

Номинацията на Панета предизвика изненада във Вашингтон, тъй като ЦРУ обикновено се управлява от експерти в разузнаването, а Панета няма опит в събирането или анализа на разузнавателна информация. Обама заяви, че го е избрал за поста заради управленските му умения и способността му да поправи отношенията между ЦРУ и Конгреса, които пострадаха по време на двата мандата на Джордж Буш.

По време на изслушването си в Сената Панета, за разлика от предишния шеф на ЦРУ Хейдън, заяви, че ще подкрепи сенатско разследване на програмата на ЦРУ за задържане и разпитване на заподозрени терористи, която бе задействана след нападенията от 11 септември.

Панета освен това обеща на сенатската комисия по въпросите на разузнаването, която одобри кандидатурата му в сряда, че няма да разрешава изтезания при разпитите на заподозрени, тайни затвори или прехвърлянето на заподозрени терористи в страни, където се прибягва до изтезания. Панета заяви още, че една от приоритетните задачи на ЦРУ е да залови лидера на Ал Каида Осама бин Ладен.

Споделяне

Още от Свят