Сенатът на САЩ одобри затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР

Не е ясно дали Доналд Тръмп ще одобри закона, който ограничава правата му

Сенатът на САЩ одобри затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР
Сенатът на САЩ одобри законопроект, предвиждащ затягане на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщиха световните агенции.
 
Документът, наречен "Закон за борба с противниците на Америка чрез санкции", ще трябва да бъде подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, но засега не е ясно дали той ще го одобри. 
 
От Белия дом съобщиха, че президентът ще вземе решение, след като се запознае с окончателния вариант на законопроекта.
 
В текста е предвидено президентът по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. За целта ще е необходима санкцията на Конгреса.
 
Законопроектът предизвика безпокойство в Европейския съюз, тъй като приемането му може да доведе до глоби за компании, които участват съвместно с Русия в различни енергийни проекти.
 
Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че президентът Доналд Тръмп ще трябва да реши дали да възприеме по-твърда линия към Москва, или да наложи политически експлозивно вето на фона на разследванията за връзките между неговия предизборен щаб и руски представители, пише. 
 
Администрацията на Тръмп се противопоставя на санкциите срещу Русия с аргумента, че се нуждае от гъвкавост, за да води по-примирителна дипломация с една страна, която според американското разузнаване се е намесвала миналата година в президентските избори. 
 
Но сега президентът се изправя пред решение, което се е надявал да избегне, въпреки че администрацията подкрепя санкциите срещу Иран и Северна Корея, посочва вестникът.
 
В частни разговори съветници в Белия дом признават, че в най-добрия случай ветото би създало политически неудобства за Тръмп да обяснява в продължаващите разследвания дали щабът му е заговорничил с руснаците. 
 
Миналата седмица, след като лидерите на Камарата на представителите и Сената огласиха споразумението си за санкциите, новата говорителка на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс намекна, че Тръмп ще подпише окончателния пакет. 
 
Но след това администрацията започна да увърта и да казва, че Тръмп трябвало да разсъждава върху законопроекта, стигнал до бюрото му, какъвто и да е той, припомня изданието. 
 
"Ню Йорк таймс" цитира думи на сенатора Боб Коркър, републиканец от Тенеси и председател на сенатската комисия по външни отношения, че не "може да си представи" как Тръмп отхвърля законопроект, приет с такова мнозинство в Конгреса. 
 
"Ако трябва да дам съвет съвет на президента, което не съм правил по този въпрос", казва Коркър, "бих казал, че не би било добър начин да започнеш президентството, като наложиш вето на нещо, което после гръмко ще бъде отхвърлено". 
 
"Вашингтон пост" пише, че Конгресът е пратил законопроекта за руските санкции на Тръмп, но не е ясно дали той ще го подпише. Администрацията е заявила, че президентът може да наложи вето на закона, който засилва наказателните мерки срещу Русия, Иран и Северна Корея, въпреки че и в Сената, и в Камарата на представителите има мнозинство за оборване на ветото. Вестникът припомня, че Сенатът ги е приел с 98 срещу 2 гласа в четвъртък, два дни след като той мина през Камарата със смазващо мнозинство - 419 срещу 3. 
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят