Сенатът на САЩ прие "закона Магнитски", руските власти са гневни

Сергей Магнитски

Сенатът на САЩ предизвика гнева на Русия с приемането на т.нар. "закон Магнитски", санкциониращ руски лица, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски, който бе разкрил злоупотреби на чиновници с държавни средства.

Сенатът прие отменящия поправката Джексън-Веник законопроект за установяване на нормални търговски отношения с Русия, в който бе включен т. нар. "закон Магнитски". Приетата през 1974 година поправка Джексън-Веник обвързваше търговските отношения с Русия със свободната емиграция от СССР, а "законът Магнитски" предвижда визови и финансови санкции срещу лицата, свързани с ареста, мъченията и смъртта на юриста Сергей Магнитски през 2009 г. в московски затвор.

"Изпращаме сигнал на Владимир Путин и руската клептокрация и им заявяваме, че такива нарушения на човешките права няма да се толерират", заяви сенаторът републиканец Джон Маккейн след приемането на "закона Магнитски".

В средата на ноември за отмяната на ограниченията гласува и Камарата на представителите на САЩ.Сега предстои законът за установяване на нормални търговски отношения с Русия да бъде подписан от президента Барак Обама.

Руската дипломация заплаши Вашингтон с неуточнени "ответни мерки" и окачестви вота като "театър на абсурда". "Приетият от Сената (на САЩ) закон ще се отрази силно негативно на бъдещето на двустранното ни сътрудничество", се казва в изявление на руското външно министерство, в което се изтъква постигнатият в последните години напредък в отношенията между САЩ и Русия.

Русия ще забрани на американци, нарушавали човешките права, да влизат на нейна територия, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров пред агенция Интерфакс.

Отговорът на Русия ще е "изцяло симетричен", заяви пред  "Комерсант" източник от руското правителство. "Колкото хора включат те в своя списък, толкова ще включим и ние. Ако добавят някого впоследствие, ще добавим и ние. Обнародват ли имена и активи - и ние ще обнародваме", посочи източникът.

Магнитски бе арестуван, след като обвини полицаи и данъчни служители в злоупотреби и пране на пари. Той почина зад решетките на 37-годишна възраст, след като бе измъчван и му бе отказано лечение.

Според новия американски закон, който се очаква да бъде подписан от президента Барак Обама, на замесените в смъртта на Магнитски, както и на всички виновни в тежки нарушения на човешките права в Русия, ще бъдат отказвани американски входни визи и е възможно е да бъдат замразявани и техни авоари в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят