Сенатът на САЩ прие законопроекта за имиграционна реформа

Сенаторите Джон МакКейн, Чарлз Шумър, Линдзи Греъм и Робърт Менендез след гласуването

Сенатът на САЩ прие историческия законопроект за имиграционна реформа, която предвижда засилване на сигурността по границата с Мексико и възможност за придобиване на американско гражданство от над 11-те милиона имигранти, повечето мексиканци, които живеят незаконно в САЩ, съобщиха световните агенции.

Документът беше приет с 68 гласа срещу 32 против и ще бъде пратен за обсъждане в Камарата на представителите, която работи върху свой вариант на реформата.

Имиграционното законодателство е един от основните приоритети на Обама във вътрешнополитически план. Законопроектът би довел до най-големите промени в имиграционната стратегия на САЩ през последните 27 години.

Законопроектът за реформата излъчи мощен сигнал към Камарата на представителите, че мярката се ползва с широка подкрепа и от двете партии и заслужава да бъде експедитивно прокарана и пратена на бюрото на президента Обама, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Да се каже, че перспективите за придвижване на реформата са несигурни обаче, би било меко. Сега предстои законопроектът да се обсъди в доминираната от републиканците Камара на представителите, която изработва собствен вариант на реформата.

Председателят на Камарата Джон Бейнър нееднократно заяви, че мнозинството ще направи каквото иска, по свой начин и в избрано от него време. Бейнър каза също, че законопроектът ще се гласува само ако бъде подкрепен от мнозинство от републиканците. Това би било жалко, тъй като Законът за граничната сигурност, икономическите възможности и модернизирането на имиграционната система е добър и за двете партии, както и за страната. Той не е съвършен, но предлага най-добрата възможност от десетилетия да се подобри отчайващото статукво, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Одобреният от Сената законопроект ще позволи на 11 милиона нелегални имигранти, които днес са ръба на обществото и извън закона, да получат шанс да живеят, работят и пътуват, без да изпитват постоянен страх, че ще бъдат арестувани и депортирани. Тези хора ще могат да получат гражданство след най-малко 13 години, след като платят глоби и данъци и преминат проверка, че нямат проблеми със закона.

Законопроектът предвижда гражданство по-бързо да получават селскостопанските работници и млади нелегални имигранти, дошли в страната като деца. Той дава възможност на някои депортирани да се върнат от чужбина при семействата си, създава значителен бъдещ приток от временни работници и предвижда реформиране на жестоката и корумпирана система за задържане и на имиграционните съдилища, обещава закрила на уязвимите жени и деца, посочва нюйоркският вестник.

Това лято се очаква да бъде написана нова глава в историята на имиграцията. Джон Бейнър би могъл да помогне за написването ѝ, допълва редакцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят