Сенатът не преодоля ветото върху законодателството, блокиращо продажби на оръжия за Рияд

Сенатът не преодоля ветото върху законодателството, блокиращо продажби на оръжия за Рияд

Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на президента Доналд Тръмп върху прието от Конгреса законодателство, предвиждащо да бъдат блокирани продажбите на определени оръжия за Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

В първия от трите отделни опита да преодолеят ветото на президента върху три различни законопроекта противниците на ветото не успяха да спечелят гласуването с необходимия брой гласове и крайното съотношение беше 45 срещу 40 гласа, доста по-малко от нужните две трети от гласовете на всички сенатори, за да бъде отхвърлено то. Петима от общо 53-мата републиканци в камарата се присъединиха към демократите и гласуваха срещу ветото на съпартиеца си Тръмп.

По подобен начин не успяха и останалите две гласувания, които отново бяха за преодоляване на президентско вето, този път върху два други законопроекта за блокиране на продажби за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други страни. И при тези две гласувания съотношението в гласовете беше сходно.

През май правителството на Тръмп обяви, че ще пристъпи към осъществяването на продажби във военната сфера на стойност над 8 милиарда долара, заобикаляйки процедура за разглеждането им в Конгреса.

Законопроектът за отхвърляне на ветото, който не успя да мине, щеше да блокира продажбата на високоточни управляеми боеприпаси на компанията "Рейтиън" и свързаното с тях оборудване.

Опитът на Конгреса имаше за цел да окаже натиск на саудитското правителство да подобри досието си в сферата на човешките права и да направи повече за избягването на цивилни жертви във войната в Йемен, където Саудитска Арабия и ОАЕ оглавяват кампания на въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Нагласите в Конгреса към Саудитска Арабия се влошиха след убийството на саудитския журналист и коментатор на вестник "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, американски гражданин, в саудитско консулство в Турция миналата година.

Тръмп беше заявил, че прекратяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия ще навреди на отношенията с дългогодишен съюзник на САЩ и на американската конкуретоспособност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят