Сенатът одобри Джон Кери за държавен секретар на САЩ

Джон Кери

Джон Кери беше утвърден за държавен секретар на САЩ, след като американският Сенат одобри номинацията му за поста.В подкрепа на Кери гласуваха 94 сенатори, а 3 бяха против.

69-годишният сенатор ще замени като държавен секретар Хилари Клинтън, която напуска след четири години на поста.

Кери получи широка подкрепа и от съпартийците си демократи, и от републиканците в Сената.

Самият Кери е прекарал 29 години от живота си в Сената, а през последните четири години оглавяваше сенатската комисията по външни работи, която вчера също одобри кандидатурата му.

Пред колегите си, които го обсипаха с похвали, Кери - син на дипломат, човек, завършил Йейл, се похвали, че "Сенатът и дипломацията са в кръвта му" и представи "пътната си карта" – от Иран до Китай през израелско-палестинския въпрос и климатичните промени.

Малцина познават толкова президенти или премиери и притежават такъв опит и умения във външната политика", отбеляза със задоволство президентът Барак Обама, когато на 21 декември миналата година го предложи за държавен секретар.

Наистина "Джон Кери изглежда сякаш слязъл от портретите (на държавните секретари) на седмия етаж на министерството на външните работи във Вашингтон. Той се готви за този пост от десетилетия", казва посланик Мартин Индик от института "Брукингс", цитиран от Франс прес. Индик обаче прогнозира промяна в стила в Държавния департамент след Хилари Клинтън - "държавния секретар - рокзвезда", както я нарече "Ню Йорк таймс", ухажвана като знаменитост и която във Вашингтон възприемат като кандидат-президент през 2016 г.

Американските дипломати шушукат, впрочем, че са доволни, че скоро ще ги ръководи "свой човек", критикувайки тайно "популисткия" на моменти уклон в края на мандата на г-жа Клинтън. Кери "ще иска да участва много повече в ключови дипломатически преговори", смята Индик.

Много експерти казват, че досегашният първи дипломат на САЩ предано е популяризирала външната политика, обмисляна и дирижирана от Белия дом, който не ѝ е давал особени възможности за отклонения.

"Хилари Клинтън свърши фантастична работа, възстановявайки имиджа на Америка пред света и държавният секретар Джон Кери ще може да допринесе за оформяне на новия световен ред, желан от президента", отбелязва посланик Индик.

Дипломацията на Обама гравитира около стратегията на "оста" - пренасочването на фокуса на американската политика към бързоразвиващите се страни и главно към Азия. Пред Сената Кери предупреди, че "американската външна политика не се изчерпва с конфронтациите, безпилотните самолети и войниците".

Подобно на колегата си Чък Хейгъл, номиниран за шеф на Пентагона, Кери никак не одобрява неистовата американска политика на военни интервенции, водена при управлението на Джордж Буш. Двамата следват линията "Обама", белязана от освобождаване от задължения. САЩ се изтеглиха от Ирак, готвят се да направят същото в Афганистан и отказват да се месят в Сирия или Мали.

След като бива ранен и награден във Виетнам, Кери става активен пацифист, станал известен през 1971 г. с изказването си пред сенатската комисия по външни работи, когато пита как може да се иска от хората да умират на бойното поле в името на една грешка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят